Parmezános édesburgonya krémleves
Hozzávalók:
-1 liter zöldségleves alaplé
-10 dkg parmezán sajt, lereszelve
-2,5 dl friss tejszín
-2 evőkanál vaj
-1 vöröshagyma, apróra vágva
-2 fokhagymagerezd, apróra vágva
-30 dkg édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva
-só és őrölt fekete bors ízlés szerint
-friss petrezselyemzöld, aprítva a tálaláshoz
-pirítós a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy liter zöldségleves alaplé.
Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg áttetszőek nem lesznek.
Adjuk hozzá az édesburgonya kockákat, és pirítsuk pár percig, hogy kissé megpuhuljanak. Öntsük hozzá a zöldségleves alaplevet, és közepes lángon főzzük, amíg az édesburgonya teljesen meg nem puhul.
A levest turmixoljuk simára egy botmixer segítségével. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
Végül öntsük hozzá a tejszínt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Melegítsük át, de ne forraljuk fel újra. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel, locsoljuk meg kevés tejszínnel és kínáljunk hozzá frissen pirított pirítóst.