Parmezános édesburgonya krémleves
2024-11-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-1 liter zöldségleves alaplé

-10 dkg parmezán sajt, lereszelve

-2,5 dl friss tejszín

-2 evőkanál vaj

-1 vöröshagyma, apróra vágva

-2 fokhagymagerezd, apróra vágva

-30 dkg édesburgonya, meghámozva és kockákra vágva

-só és őrölt fekete bors ízlés szerint

-friss petrezselyemzöld, aprítva a tálaláshoz

-pirítós a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy liter zöldségleves alaplé.

Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, amíg áttetszőek nem lesznek.

Adjuk hozzá az édesburgonya kockákat, és pirítsuk pár percig, hogy kissé megpuhuljanak. Öntsük hozzá a zöldségleves alaplevet, és közepes lángon főzzük, amíg az édesburgonya teljesen meg nem puhul.

A levest turmixoljuk simára egy botmixer segítségével. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.

Végül öntsük hozzá a tejszínt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Melegítsük át, de ne forraljuk fel újra. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel, locsoljuk meg kevés tejszínnel és kínáljunk hozzá frissen pirított pirítóst.