Őz-steak almaszeletekkel és sütőtökös árpával
Nagy befektetés, nagy hatás? Lehet, hogy az őz-steak almaszeletekkel és sütőtökös árpával egy kicsit több időt igényel tőlünk a konyhában, de mindez sokszorosan megtérül, amikor felszolgáljuk ezt a mennyei fogást.
Hozzávalók 4 személyre:
A karamellizált almához:
4 kicsi, piros alma
2 ek. citromlé
2 ek. cukor
1⁄2 ek. kakukkfűlevél
1 ek. vaj
Az édes-savanyú szószhoz:
2 ek. bodzavirágszörp
2 ek. sülthús-szaft alappor
1 ek. balzsamecet
200 ml víz
100 ml tejszín
frissen őrölt bors, só
Az őz-steakhez:
8–12 szelet őzhússzelet (egyenként kb. 50 g)
1 tk. frissen őrölt bors, só
1 ek. sült vaj vagy ghí vaj
A sütőtökös árpához:
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
400 g sütőtök
1 ek. vaj
250 g árpa
1 tk. őrölt koriander
3 ág kakukkfű
200 ml fehérbor
700 ml zöldségalaplé
100 g reszelt sajt (pl. gruyére)
frissen őrölt bors, só
Elkészítés:
1. A karamellizált gyümölcshöz vágjuk az almákat egyenként 12 szeletre. Egy edényben keverjük össze a citromlével, a cukorral és a kakukkfűlevélkékkel. Olvasszuk meg a vajat sütőserpenyőben. Karamellizáljuk meg az almákat 4 perc alatt.
2. A szószhoz keverjünk össze minden hozzávalót egy edényben egy habverő segítségével. Forraljuk fel a keveréket, és alacsony lángon főzzük további 2 percig. Az almát és a szószt tegyük félre.
3. A sütőtökös árpához passzírozzuk át a fokhagymát, a hagymát pedig vágjuk apróra. Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait, és kockázzuk fel. Melegítsük fel a vajat egy edényben. Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, az árpát és a koriandert, és pároljuk benne. Majd adjuk hozzá a kakukkfűleveleket is. Öntsük fel a borral és az alaplével, forraljuk fel, és közepes lángon, keverés mellett főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a sütőtökkockákat, és főzzük további 15 percig, míg a tökös árpa keverék krémes állagúvá válik. Keverjük hozzá a sajtot, sózzuk és borsozzuk.
4. Az őzszeleteket sózzuk, borsozzuk. Forrósítsuk fel a sütővajat egy serpenyőben, és adagonként süssük meg benne a hússzeleteket, mindkét oldalukon 2-2 perc alatt. Belül még pirosnak kell lenniük.
5. Melegítsük fel a szószt és az almákat. Tegyük a tányérra a húst és az árpát, körítsük az almaszeletekkel, valamint díszíthetjük a kakukkfűágacskákkal.
Forrás: Activebeauty