Otthon is jól jönnek ezek a faipari szerszámok
2021-07-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Néhány, manapság már hétköznapinak is nevezhető eszköz segítségével egészen profi munkát engedhetünk ki a kezeink közül. Csupán tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek azok a faipari szerszámok, amik jó szolgálatot tesznek a ház körül. Nyilván egy ipari faeszterga beszerzése nem túl célszerű, hiszen azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az adott szerszámok teljesítménye és tulajdonságai mennyire lesznek kihasználva a közeljövőben.

A faipari szerszámok között az egyik legfontosabb a fűrész

Legyen kézi vagy gépesített változat, egyszerűen elkerülhetetlen a használata. Egy asztali vagy egy kézi körfűrésszel tökéletes vágatokat készíthetünk, akár szögben is. Egy gérvágó szintén nagy segítség, hogyha házilag készített bútorokat szeretnénk összerakni. A kerti munkákat megkönnyíti a lombvágó, de ha vastagabb faanyaggal kell megbirkózni, akkor minden mesterember gyűjteményében helyet kell kapnia a láncfűrésznek.

A harmadik kéz a faipari szerszámok között

Amikor a megmunkálás idejére megfelelően rögzíteni szeretnénk a munkaanyagot, akkor egy satura is szükség lesz. A szorítók jól jönnek két elem összeragasztása során is, amik bárhol felhasználhatóak, míg a satuk fix telepítésű szerszámok, aminek köszönhetően még erősebb rögzítést tesznek lehetővé.

A reszelők és ráspolyok tökéletesen alkalmasak a durvább felületek megmunkálására, alakítására. Egészen precíz kivitelezést tesznek lehetővé. A finomabb és gyors megmunkálás érdekében praktikusnak számítanak a csiszoló-, rezgőcsiszológépek.

Ahol a fűrész és a csiszoló már nem segít, ott egy kézi vagy vastagológyalura van szükség a faanyag méretezését illetően.

Egészen részletgazdag végeredmény érhető el, hogyha elsajátítjuk az egyszerű kézi vésők használatát. Ezek a faipari szerszámok több ezer éves múltra tekintenek vissza, mivel már i.e. 8000-ben is használtak kezdetleges változatokat.    

Végezetül pedig az akkus fúró-csavarozógépeket is fontos megemlíteni. Az állítható fordulatszám, a forgásirányváltás és a szénkefenélküli motor rendkívül előnyös tulajdonságnak számítanak.