Összeköltöznétek? Így vágjatok bele!
2020-08-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden pár életében eljön egyszer az a pillanat, amikor felvetődik az összeköltözés ötlete. Ez mindig egy nagy lépés, amelyet nem árt alaposan átgondolni. Talán elsőre ijesztőnek tűnik, hiszen ezzel feladod a szabadságod és függetlenséged egy részét. De hidd el, ha komolyan gondoljátok és jól csináljátok, akkor sokkal többet nyerhettek rajta, mint veszítetek.

Így vágjatok bele!

Semmit ne hagyjatok a véletlenre!

Még mielőtt bármit is tennétek, üljetek le, és beszéljétek át alaposan a legapróbb részletekig, hogy ki hogyan képzeli az összeköltözést. Ez most nem a csend ideje, fontos, hogy még azokról a dolgok is szóba kerüljenek, amelyekről úgy gondolod, hogy felesleges.

Legyetek nyitottak a kompromisszumokra!

Egy közös otthonban mindenen meg kell osztoznotok. Nincs végtelen tér, de mindkettőtöknek szüksége lesz saját zugra benne. Ha például a párod költözik be a Te lakásodba, akkor nem várhatod el tőle, hogy a saját dolgait kidobja, és csak a Te holmidat használja. De fordítva is igaz. Ha Te költözöl be a partnered házába, akkor nem kérheted arra, hogy tüntesse el a meglévő tárgyait, hogy odavihesd az összes cuccod. Közösen kell kitalálnotok, hogy mi megy, és mi marad, próbáljátok megtalálni az arany középutat.

Ezt is olvasd el! - 5 dolog, amivel könnyebbé teheted az összeköltözést!

Tudd, hogy mikor kell elengedni egy vitát!

Előfordulhat, hogy a párod még a nagymamájától kapta az étkészletet, amit használ. De Neked inkább a sajátod tetszik. Azt már eldöntöttétek, hogy megtartod az ágyad, a kanapéd, esetleg a TV-d. Ugyan ragaszkodnál a saját étkészletedhez is, de ilyen helyzetben jobb, ha megállsz egy pillanatra. A Tiédnek van olyan érzelmi értéke, mint a partneredének? Ha nincs, akkor ezt a vitát egyszerűen nem éri meg folytatni.

Jelöljétek ki mindkettőtök saját terét!

Könnyű látatlanban, és előre rávágni, hogy milyen jó lesz megosztoznotok egy pici garzonon. Sajnos a gyakorlatban sokkal nehezebb ezt megvalósítani. Ha egyetlen szobátok van, akkor nem tudtok félrevonulni olyankor, amikor némi magányra vágytok. Attól, hogy szeretitek egymást, még mindkettőtöknek szüksége lesz „énidőre” és saját térre. Ha nem engedhettek meg magatoknak nagyobb lakást, akkor az egyikőtök megkaphatja a hálószobát, míg a másiké lehet a nappali rész, esetleg a konyha.

Még a költözés előtt beszélnetek kell a pénzügyekről!

Egy összeköltözés nagy lépés, anyagi szempontból is, amelyet előre tisztáznotok kell. Egyeztessetek arról, ki hogyan képzeli a bérleti díj és a rezsi fizetését. Hozzatok létre közös bankszámlát, ha szükséges. Ha ezt még korainak érzitek, akkor persze mindenki használhatja a sajátját, de akkor is igazságosan osztoznotok kell a költségeken.

Ne felejtsd el, hogy ez nem egyetlen éjszakára szól!

Biztosan aludtatok már egymás lakásában egyszer-egyszer korábban is. De az összeköltözés teljesen más lesz. Itt minden estét és nappalt együtt töltötök majd, minden héten. Ez az egész kapcsolatotokra hatással lesz. Fontos, hogy továbbra is eljárjatok randizni, vagy hívjatok át barátokat látogatóba, esetleg tartsatok társasjáték partikat. Ezek segíthetnek elkerülni, hogy túl hamar beleszürküljön a kapcsolat a mindennapokba.

Talán fel kell adnod a függetlenséged egy részét, talán kompromisszumokat kell hoznod, de cserébe egy olyan dolgot fogsz kapni, amely nem érhet fel semmi mással. Egy boldog, biztonságos közös otthont és egy szerető párt, aki mindig ott lesz melletted.