5 dolog, amivel könnyebbé teheted az összeköltözést!
2020-01-08  /  Szerző:   /   Párkapcsolat

Az összeköltözés minden pár életében egy meghatározó lépés, mert lehetőséget ad arra, hogy még több minőségi időt töltsetek el egymás társaságában a jövőben. De sokan nem számolnak előre azzal, hogy egy ilyen történés óriási változást is jelent minden kapcsolatban. Persze a kulcs jelen esetben is a megfelelő, és nyílt kommunikáció, amelynek segítségével számos konfliktus elkerülhető.

Olvass tovább, és megtudhatod, hogy mi az az 5 dolog, amit nem árt tisztáznotok, hogy az összeköltözés valóban egy magasabb szintet jelenthessen majd a közös életetekben.

1. Fogalmazzátok meg, hogy miért akartok összeköltözni!

Kényelmesebb lenne egy közös albérlet? Már úgy is minden szabad perceteket együtt töltitek? Ilyenkor logikus lépés lehet egy közös otthon. Szakértők szerint viszont az összeköltözés negatív hatással lehet a kapcsolatra, ha a két fél nem ugyanazért akarja. Mert amíg az egyiknek pusztán csak kényelmi szempont, addig a másiknak lehet, hogy egy lépést jelent a házasság felé. Ezért is fontos, hogy már most tisztázzátok, ki mit vár az összeköltözéstől. Talán kényelmetlen a jövőt feszegetni, de mégis elkerülhetetlen, mert csak így derülhet ki, hogy mind a ketten ugyanúgy képzelitek-e el a kapcsolat alakulását.

További tanácsokért olvasd el ezt is! 5 dolog, amiről beszélnetek kell, mielőtt összeköltöztök

2. Osszátok el a házimunkát!

Ez a kérdés elsőre nem tűnik különösen fontosnak, mégis sok vitát szülhet akár már a közeli jövőben is. Jelöljétek ki előre, hogy melyik feladatokat ki fogja elvégezni majd a ház körül, és ezzel számos bosszúságot kerülhettek el. Ráadásul hálát és tisztelet fogtok érezni egymás iránt a kölcsönös gondoskodásért.

3. Készítsetek leltárt!

Természetesen ne azért, hogy szakításkor könnyebb legyen az osztozkodás. Sokkal inkább azért, hogy mielőtt csomagolni kezdtek, tisztán láthassátok, hogy a két régi lakásból mire lesz szükség, illetve mi fér be az újba. Hiszen még ha nagyobb helyre költöztök is, nagy valószínűséggel nem lesz szükség két kanapéra vagy porszívóra.

4. Ne kezeljétek úgy egymást, mintha szobatársak lennétek

Habár technikailag tényleg egy lakáson osztoztok majd, a kapcsolatotok mégis sokkal több annál, mint régen a kollégiumi társakkal. Ne hagyjátok veszni a romantikát, mert ha túlságosan elkényelmesedtek egymás társaságában, az elűzi a szenvedélyt, és szétköltözés lesz a vége.

5. Beszéljetek a pénzügyekről!

Ha eddig nem tettétek meg, akkor itt az ideje, hogy leüljetek és tisztázzátok az összeköltözés anyagi oldalát is. Függetlenül attól, hogy egy bankszámlátok van-e, közös nevezőre kell jutnotok a kiadásokkal és a megtakarításokkal kapcsolatban. Ha ez sikerül, akkor már valóban egy párként tudtok majd tervezni, és dönteni akár egy közös nyaralásról, vagy bármely más nagyobb kiadásról.

Ha túl vagytok a fenti öt téma megbeszélésén, akkor nem marad más hátra, mint csomagolni, és berendezkedni az új közös fészketekben. Ne felejtsétek élvezni magát a költözés folyamatát is, hiszen ez mindenki életében egy izgalmas időszak.