Omlós mákos rudacska
Hozzávalók kb. 16 darabhoz
A tésztához:
-20 dkg szobahőmérsékletű vaj
-7,5 dkg porcukor
-1 tojássárgája
-30 dkg finomliszt
-1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
-12,5 dkg darált mák
-5 dkg kristálycukor
-1 dl tej
-1 citrom reszelt héja
A hempergetéshez:
-5 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és cipóvá összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez a tejet lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen). Félrehúzzuk, belekeverjük a darált mákot, és hűlni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak). Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) máktölteléket teszünk, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát.
A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk. A rudakat sütőtapíros, vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd kb. 15 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó. Még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás porcukorban.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva