Omlós mákos rudacska
2023-12-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 darabhoz

A tésztához:

-20 dkg szobahőmérsékletű vaj

-7,5 dkg porcukor

-1 tojássárgája

-30 dkg finomliszt

-1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

-12,5 dkg darált mák

-5 dkg kristálycukor

-1 dl tej

-1 citrom reszelt héja

A hempergetéshez:

-5 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés:

A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és cipóvá összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.

A töltelékhez a tejet lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen). Félrehúzzuk, belekeverjük a darált mákot, és hűlni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak). Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) máktölteléket teszünk, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát.

A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk. A rudakat sütőtapíros, vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd kb. 15 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó. Még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás porcukorban.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva