Nincs több sírás hagymavágásnál. Mi a trükk?
2023-03-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A legtöbb háziasszony maga se vallja be, hogy nehéz megúszni szipogás és könnyek nélkül a hagymapucolást. Ime pár sokak által kipróbált módszer, amelyből legalább az egyik biztosan beválik neked is.

A magyarázat:

A sírást előidéző anyag, a propántial-S-oxid akkor szabadul fel teljes erővel, amikor darabolni kezdjük a hagymát. Ez a vegyület hozza működésbe a könnymirigyeket.

Fagyasztóba a hagymával:

Elég 15 percre berakni a mélyhűtőbe a hagymát. Nagyon éles késsel daraboljunk és majdnem biztos, hogy megússzuk könny nélkül.

Éles kés és víz:

A nagyon-nagyon éles kés kevésbé roncsolja a hagymát, így jóval kevesebb könnyfakasztó anyag szabadul fel. A szeletelés közben többször mártsuk hideg vízbe a kést.

Éles kés és citrom:

Érdekes tipp, hogy egy félbevágott citrommal minden vágás után kenjük át a kést. Lassítja ugyan a munkát, de úgy tudni nagyon hatásos módszer.

Egy korty víz:

A nagymamák trükkje, de ma is sokan így bánnak a hagymával. Egy nagyot kell kortyolni a vízből és egészen a hagyma szeletelésének a végéig a szánkban tartani a folyadékot.

Meleg víz:

Vannak akik arra esküsznek, hogy egy percre forró vízbe kell tenni a megtisztított hagymát, azután kell darabolni. Állítólag se könny, se szipogás nem lesz.

Pucoljunk kint:

Bevált módszer a teraszon vagy az erkélyen hagymát szelni. A szabad levegőn tizedannyira sem irritálja szemünket a hagyma erős illata.

Szemüveges módszer:

A búvár vagy barkács szemüveget emlegetik sokan, mint leghatásosabb eszköz a hagyma szúrós szaga ellen, ugyanis azokkal az orrot is védjük, nem csak a szemet.

A huzat segít:

Úgy helyezkedjünk, hogy a nyitott ablakhoz a fejünk, az arcunk közelebb essen, mint a pulton a tisztításra váró hagyma, így csak a friss levegő éri szemünket, orrunkat és nem a hagyma erős illata. Ugyanígy megúszhatjuk a könnyeket, ha ventilátorral (vagy szagelszívóval) tereljük el arcunk környékéről a hagyma csípős szagát.

Rágógumi:

Vannak, akik hagymaszeletelés közben rágóznak, és állítják egy csepp könnyet sem ejtenek.