Nincs több sírás hagymavágásnál. Mi a trükk?
A legtöbb háziasszony maga se vallja be, hogy nehéz megúszni szipogás és könnyek nélkül a hagymapucolást. Ime pár sokak által kipróbált módszer, amelyből legalább az egyik biztosan beválik neked is.
A magyarázat:
A sírást előidéző anyag, a propántial-S-oxid akkor szabadul fel teljes erővel, amikor darabolni kezdjük a hagymát. Ez a vegyület hozza működésbe a könnymirigyeket.
Fagyasztóba a hagymával:
Elég 15 percre berakni a mélyhűtőbe a hagymát. Nagyon éles késsel daraboljunk és majdnem biztos, hogy megússzuk könny nélkül.
Éles kés és víz:
A nagyon-nagyon éles kés kevésbé roncsolja a hagymát, így jóval kevesebb könnyfakasztó anyag szabadul fel. A szeletelés közben többször mártsuk hideg vízbe a kést.
Éles kés és citrom:
Érdekes tipp, hogy egy félbevágott citrommal minden vágás után kenjük át a kést. Lassítja ugyan a munkát, de úgy tudni nagyon hatásos módszer.
Egy korty víz:
A nagymamák trükkje, de ma is sokan így bánnak a hagymával. Egy nagyot kell kortyolni a vízből és egészen a hagyma szeletelésének a végéig a szánkban tartani a folyadékot.
Meleg víz:
Vannak akik arra esküsznek, hogy egy percre forró vízbe kell tenni a megtisztított hagymát, azután kell darabolni. Állítólag se könny, se szipogás nem lesz.
Pucoljunk kint:
Bevált módszer a teraszon vagy az erkélyen hagymát szelni. A szabad levegőn tizedannyira sem irritálja szemünket a hagyma erős illata.
Szemüveges módszer:
A búvár vagy barkács szemüveget emlegetik sokan, mint leghatásosabb eszköz a hagyma szúrós szaga ellen, ugyanis azokkal az orrot is védjük, nem csak a szemet.
A huzat segít:
Úgy helyezkedjünk, hogy a nyitott ablakhoz a fejünk, az arcunk közelebb essen, mint a pulton a tisztításra váró hagyma, így csak a friss levegő éri szemünket, orrunkat és nem a hagyma erős illata. Ugyanígy megúszhatjuk a könnyeket, ha ventilátorral (vagy szagelszívóval) tereljük el arcunk környékéről a hagyma csípős szagát.
Rágógumi:
Vannak, akik hagymaszeletelés közben rágóznak, és állítják egy csepp könnyet sem ejtenek.