Narancsos körtekrémleves kókuszos habgaluskával
2025-11-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-4 narancs

-6-7 szem körte

-1 dl narancslé (100%-os)

-4 dl körtelé

-20 dkg cukor + a forgatáshoz

-1 csomag vaníliás cukor

-1 kk. őrölt fahéj

-1 csomag tejszínes pudingpor

A galuskához:

-5 tojásfehérje

-1 ek. kókuszreszelék

-1 kk. kókuszaroma

-5 dkg cukor

Elkészítés:

A narancsokat vastagon meghámozzuk, a héjat hideg vízbe beáztatva félretesszük. A narancs húsát jó alaposan megtisztítjuk és felkockázzuk. A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát felkockázzuk.

A felkockázott gyümölcsöket a narancslével, a körtelével és 3 dl vízzel egy lábosban feltesszük főni. A megpuhult gyümölcsöket botmixerrel pürésítjük, majd a fele cukorral és a fahéjjal ízesítjük.

A tejszínes pudingport 2 dl vízzel csomómentesre keverjük, a levesbe öntjük, majd összefőzzük.

A narancshéjakat szárazra töröljük, éles késsel a fehér részt eltávolítjuk, majd a narancssárga héjat vékony hosszúkás csíkokra szeleteljük. Kisebb edényben 1 dl vízzel és a maradék 10 dkg cukorral, fedő alatt, lassú tűzön 1 órán át főzzük. Majd a megpuhult héjakat leszűrjük, papírtörlőn megszárítjuk, majd cukorban megforgatjuk.

A galuskához a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, amikor félig kész, hozzáadjuk a cukrot, a kókuszaromát, és keményre verjük, majd óvatosan elkeverjük benne a kókuszreszeléket. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk és pár perc alatt készre főzzük.

Tálaláskor a levesre szedjük a kókuszos galuskákat és tetejét a kandírozott narancshéjjal díszítjük.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva