Mitől lesz szép a gyepünk?
2023-06-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A nyár elején, főleg ebben az esős időszakban a legtöbb kertben harsogóan zöld gyepben gyönyörködhetünk. Amikor betör a kánikula, akkor azonban a szép fű gyakran sárgulni, foltosodni kezd - ennek azonban nem kell így lennie! Íme, ezeket teheted ellene.

Fűnyírás okosan

Jó ötlet lehet nyáron fűgyűjtő tartály nélkül nyírnod a füvet, mert így a fűnyíró szétszórja a nyesedéket a talajon, visszatartva ezzel a nedvességet. Ezt a módszert viszont csak akkor vesd be, ha elég sűrűn vágod a gyepet, ugyanis a nyesedéknek nem szabad 1-2 cm-esnél hosszabbnak lennie. Ebben az esetben a túl hosszú fűszálak elzárják a levegőt.

Megfelelő öntözés

Az egyik legfontosabb dolog a nyári időszakban. 5-6 naponta, főleg fűnyírást követően öntözz, és fontos dolog, hogy alaposan tedd: ügyelj arra, hogy a víz 20-30 cm-es mélységig is eljusson.

Trágyázás

A fűnek rengeteg tápanyagra van szüksége, ezért a nyár közepén ajánlott öntözés előtt műtrágyát kijuttatni. Ez 2-3 hónapig is érezteti a hatását.

Mohásodás

A moha nem tesz jót a pázsitnak, ezért, ha ilyet tapasztalsz, akkor érdemes beszerezned egy mohásodás elleni szert. A használati utasítást betartva alkalmazd, és soha ne lépd túl a megadott mennyiséget.

Foltosodás

Sajnos a legalaposabb gondoskodás mellett is megjelenhetnek bosszantó foltok a pázsiton. Ilyenkor vesd felül ezt a területet fűmaggal, öntözd bőségesen, és meglátod, pár hét múlva egybenő majd a fű.

Barna foltok vagy vonalak

Ha ezt tapasztalod, könnyen lehet, hogy gombabetegség ütötte fel a fejét. Ilyenkor ügyelj rá, hogy sehol se álljon meg a víz, és ha kell, használj gombaölő szert a kora tavaszi időszakban!