Mit üzennek a rémálmok?
2021-09-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Miért álmodunk?

A tudósok véleménye nem egyezik abban, hogy miért álmodunk. Míg az idegtudósok úgy vélik, hogy az álmokkal dolgozzuk fel a hétköznapok folyamán ért ingereket és információkat, addig a pszichológusok szerint az álom testünk egyfajta terápiás kezelése. Ez azt jelenti, hogy álomképek által muszáj foglalkoznunk azokkal az érzelmekkel, melyekkel a nap folyamán konfrontálódtunk, de inkább elkerültünk volna. Ebből kifolyólag a rémálmok például nem megoldott konfliktusokra vezethetők vissza.

Mások szerint az álmok és rémálmok olyan jövőbeni eseményeket vetítenek előre, melyek bármikor megtörténhetnek velük. Az agyunk különböző történéseket kreál, így felkészítve minket arra, hogy a való életben ösztönösen jól tudjunk majd reagálni.

 

Miért vannak rémálmaink?

A rémálmok zömében rossz érzésekről szólnak. Ide sorolható a gyász, az undor, a félelem, a bánat, de akár a pánik is. Fokozatukat tekintve különböző típusú rémálmok léteznek:

- Kellemetlen álmok

- Rossz álmok, melyekből nem ébredünk fel

- Rémálmok, melyekből felkelünk

- Poszttraumás álmok, melyek egy traumatikus esemény után jelentkeznek

Mit jelentenek a rémálmok?

Több  tipikus rémálom is létezik, melynek tényleges oka ugyan egyénenként eltér, de a legtöbb esetben valamilyen félelemre vezethető vissza.

Zuhanás

A legősibb félelmeink egyike a zuhanástól való rettegés, így ez érthető módon gyakran szerepel a rémálmokban is. De vajon mit takar? Jelentheti például azt, hogy bár elértük a célunkat, nagyon tartunk attól, hogy elveszítjük azt. De visszavezethető arra is, hogy általánosságban rettegünk valami vagy valaki elvesztésétől – legyen szó akár a párunkról vagy a munkánkról.

Bénulás

Lebénulunk vagy csak nagyon lassan jutunk előre az álmunkban? Ez nagy valószínűséggel arra utal, hogy a való életben rettegünk a kontroll elvesztésétől, vagy rendkívüli módon függünk valaki más személyétől.

Feledékenység

Ha az álomban elfelejtünk valamit, vagy általánosságban feledékenyek vagyunk, akkor ez utalhat arra, hogy tudat alatt szakítani szeretnénk, esetleg valakitől vagy valamitől el szeretnénk határolódni.

Halál vagy fontos emberek eltünése

Meglepő módon az ilyen tartalmú álmok döntő többsége azt jelentheti, hogy egy bizonyos személy iránt érzett érzelmeink kezdenek elmúlni, vagy valamilyen konfliktus van köztünk, amit meg kellene beszélnünk. Ezen kívül természetesen arra is utalhat, hogy ténylegesen félünk attól, hogy elveszítünk egy számunkra kiemelten fontos személyt.

Üldözés

Ha valaki vagy valami üldöz minket álmunkban, akkor ez valamilyen rosszul megoldott vagy épp megoldatlan problémára utalhat.

Késés

A pszichológiában úgy vélik, hogy amennyiben álmunkban elkésünk valahonnan, akkor az nagyon mélyen gyökerező félelmekre utalhat. Ezek a képek olyan feladatokkal vannak összefüggésben, melyek esetében attól rettegünk, hogy nem készülünk el velük időben, vagy egyáltalán nem tudjuk befejezni azokat.

Mit tehetünk a rémálmok ellen?

Amennyiben heti gyakorisággal vannak rémálmaink, és ezek meg is nehezítik a mindennapokat, akkor érdemes segítséget kérnünk egy szakembertől, aki kideríti azok okát. Ha pedig magunk is sejtjük, hogy mi váltja ki ezeket, akkor tegyünk ellenük.

Forrás: Activebeauty