Mire jó a köpölyözés?
2022-04-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Gyakran lehet a sportolók bőrén látni vörös köröket, melyek általában köpölyözés nyomai. De nem csak nekik, bárkinek ajánlott ez az ősi gyógymód, ami nem csupán méregtelenítésre jó, hanem fájdalomcsillapításra és ellazulásra is.

 

Mi pontosan a köpölyözés?

Ez egy ősi gyógymód, amit már évezredek óta használnak a szervezet méregtelenítésére. A névadó köpöly maga egy harangalakú csésze, ami a bőrre helyezve vákuum hatására beszívja a bőrt, így az érintett területen kitágulnak az erek. Ennek köszönhetően fokozódik a véráramlás, könnyebben bomlanak le a salakanyagok, majd gyorsabban ürülnek ki a szervezetből.

Mire jó a köpölyözés?

A szervezet méregtelenítésén kívül számos más jótékony hatása van ennek a különleges módszernek, amit már többszáz éve előszeretettel alkalmaznak a görögök, az egyiptomiak és a kínaiak is. A köpölyözés csodákat képes tenni a fájó és bekeményedett, feszes izmokkal, de asztma, migrén, magas vérnyomás, emésztési zavarok, reuma, porckorong problémák, szív- és érrendszeri betegségek vagy depresszió esetén is ajánlott alkalmazni.

Így működik a köpölyözés!

Minden bőrterülethez hozzá vannak rendelve különböző szervek, így pontosan lehet tudni, hogy adott probléma eseten melyik testrészen kell alkalmazni ezt a kezelést. Ennek egyik formája a száraz köpölyözés, mely esetén a harang alakú csészékben felmelegítik a levegőt, aminek következtében vákuum keletkezik, így a bőrre helyezés során a nyomás beszívja a bőrt a csészébe. Ez serkenti a vérkeringést, ellazítja a befeszült izmokat, és kiszívja a sejtekből a méreganyagokat. Általában 30 perc után távolítják el a csészéket.

Létezik továbbá az úgynevezett véres köpölyözés is, amely során a csészék bőrre történő felhelyezése előtt a bőrön apró vágásokat ejtenek, így a kezelés alatt vér távozik a kezelt területről. Ez serkenti a véráramlást, illetve a nyirokrendszer működésére is pozitív hatással van.

Mikor nem ajánlott a köpölyözés?

Számos olyan betegség van, amelyek jelenléte esetén nem ajánlott a köpölyözés. Ide soroljuk a következőket: a kezelendő terület akut gyulladása vagy sérülése, bőrérzékenység, allergia okozta bőrirritációk, akné, pikkelysömör, bőrdaganatok, égett bőr, alvadási zavar, vérszegénység, cukorbetegség, ödémák, súlyos szívbetegség, tuberkulózis, sugárterápia után és várandósság alatt. Amennyiben kipróbálnád ezt az ősi módszert, előzetesen mindenképp egyeztess róla orvosoddal!

Forrás: Activebeauty