Milyen gyakran kell cserélni a párnahuzatot?
2023-10-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ugye te sem fekszel le anélkül, hogy alaposan letisztítottad volna az arcodat? Ezt jól teszed, de van még egy dolog, amire figyelned kell. Ez pedig a párnahuzatod.

A párnahuzatok ugyanis sokkal hamarabb szennyeződnek, mint az gondolnánk. Egyrészt az arcbőrünk éjjel is termel verítéket, másrészt pedig az esti arcápolási rutin maradványait is a párnahuzatunkba kenjük az éjszakai forgolódás során. Vajon hány egymást követő éjszakán tehetjük ezt ugyanazon a párnahuzaton, hogy végül ne egy baktériumokkal és mindenféle szennyeződéssel teli helyre tegyük le az arcunkat éjszakánként?

Azt jól tudjuk, hogy az ágyneműt érdemes minden héten legalább egyszer lecserélni. De mi a helyzet a párnahuzatokkal?

A kozmetikusok szerint legalább heti két-három alkalommal húzzunk tisztát.

Az ok pedig a következő: a felhalmozódott szennyeződés pattanások kialakulását és a pórusok eltömődését eredményezheti.

Az is nagyon fontos, hogy a huzatokat kímélő mosószerrel és (ha egyáltalán használsz ilyesmit) illatmentes öblítővel mosd tisztára. A bőrt lehetőleg éjszakára ne tedd ki szintetikus illatanyagoknak. Természetesen vannak bőrtípusok, akiknek ez nem okoz gondot, de mindenkinek jobb, ha legalább éjszaka nem lélegez be mesterséges anyagokat.

Maga a párna sem használható korlátlan ideig! Két év után cseréld le őket, de addig is félévente tedd be a párnáidat is a mosógépbe - tanácsolja a schweizer-illustrierte.ch.

Az anyag is meghatározó

A vászon ágynemű nagyon szép és divatos, de sajnos egyáltalán nem bőrbarát. A meglehetősen durva anyag ugyanis rengeteg nedvességet szív magába, ezért másnap reggel az arcbőr úgy nézhet ki, mint maga a párnahuzat: gyűrött. A selyem sokkal jobb az arcbőrnek: sima felülete véd a súrlódástól és megakadályozza a gyűrődést.

Ráadásul a selyem alapvető fehérjéket és aminosavakat tartalmaz, amelyek táplálják a bőrt, miközben békésen szunyókálsz. Ezt egyébként olyan hírességek, mint Adele, Gwyneth Paltrow és Cindy Crawford már régóta tudják.

Természetesen a megfelelő párnahuzat kiválasztása személyes preferencia kérdése is. Mindenekelőtt ügyelj arra, hogy este alaposan megtisztítsd az arcodat (soha ne feküdj le sminkben!), és ne várj túl sokáig az ágyneműcserével. A bőröd hálás lesz érte!