Milyen Elektromos Kerékpárt Vegyek? – Tanácsok Bicikli Vásárláshoz
2023-08-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Betonbiztos az elektromos kerékpár jövője, vagy ez is csak egy divattermék, ami néhány év elteltével feledésbe merül? Sokan vagyunk olyanok, akik kételkednek ezen járgányok létjogosultságában. Gyakran hallani olyan véleményeket, miszerint az elektromos kerékpár pont attól az élménytől foszt meg, amit egy klasszikus bringa nyergében ülve sikerélményként könyvelhetünk el. Mi lehet jobb annál, mint bedurrantani a combunkat egy emelkedőn, majd a másik oldalon perceken keresztül száguldani és eggyé válni a minket körülvevő környezettel?! A kétségek ellenére mégis egyre többen teszik fel a kérdést: milyen elektromos kerékpárt vegyek?

Sokan úgy vélik, hogy ez az élmény elvész az elektromos változatok esetében. Viszont, aki már próbálta, az általában azonnal beleszeret ezekbe a csodás szerkezetekbe. Talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy az élmény nem vész el, hanem átalakul.

Lássuk tehát, hogy miért és kinek érdemes beszereznie egy elektromos kerékpárt! Egyáltalán mi szerint válasszunk? A következő bicikli vásárlási tippek jó irányadók lehetnek azoknak, akik elektromos kerékpár vásárlás előtt állnak.

Milyen elektromos kerékpárt vegyek?

Ez teljesen attól függ, hogy mire fogjuk használni az adott modellt. Abban egyetérthetünk, hogy mindenképp biciklizni szeretnénk, de mégis hol? Amennyiben csak bevásárlásra és laza tekerésre szeretnénk használni, akkor egy városi E-bike teljes mértékben megfelelő lesz. Viszont, ha szeretnénk magunk mögött hagyni a várost, akkor a figyelmünknek a Pedelec (Pedal-Electric) modellekre kell terelődnie.

A Pedelec elektromos kerékpár akkumulátor a modern változatoknál a vázban kap helyet, így teljesen láthatatlan. Súlyelosztás szempontjából ideálisnak számítanak a középmotoros modellek. Ez főleg az MTB-k esetében lényeges, a könnyebb irányíthatóság miatt. A városi típusok között megtaláljuk még a hátsó és az első motoros típusokat is.

E-bike és Pedelec – Mi a különbség?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit takar ez a két kategória. A Pedelec rásegítséggel működik, tehát pedálozni kell, hogyha haladni szeretnénk, míg az E-bike esetében elég elfordítanunk a gázkart az haladáshoz.

Egy átlagos E-bike-al nagyjából 30-60 km-t tehetünk meg, utána töltésre szorul. Egy Pedelec-et tekerve akár 150 km is tekerhetünk különösebb erőfeszítés  nélkül, típustól függően, a 3 fokozatú rásegítésnek köszönhetően.

Az E-bike főként az idősebb korosztály körében népszerű. Hazánkban jelenleg inkább a régebbi fajta változatok fogynak jobban az alacsonyabb ár miatt. Tőlünk nyugatabbra viszont már más a helyzet. Viszik, mint a cukrot! A fiatalok túlnyomó többsége inkább elektromos kerékpárt választ magának.

Elektromos kerékpár árak – Mennyi az annyi?

Abban valószínűleg mindannyian egyetértünk, hogy nem olcsó mulatság az ebike vásárlás, legalábbis egyelőre. Sajnos éppen ezért a “milyen elektromos kerékpárt vegyek” kérdésre az anyagiak nagyban befolyásolják a választ. Egy jobb elektromos kerékpár akkumulátor 100-200 ezer Ft között mozog, persze a határ a csillagos ég.

Az elektromos bicikli alkatrészek általában jobban meg vannak erősítve, mint a hagyományos típusoknál, a nagyobb súly és terhelés miatt. Az elektromos kerékpár árakat ez is feltornázza, nem beszélve az elektromotorokról, amelyek közül élen járnak a Bosch, Shimano és a Yamaha által gyártott típusok.

Az alapár általában 200 és 400 ezer Ft között mozog. Rendszerint 250 W teljesítményű motorral rendelkeznek.  Ennél olcsóbban is találhatunk elektromos bringákat, amelyek leginkább a városi közlekedésben válhatnak hasznunkra, de a hobbi célú túrázások során is megállják a helyüket. A durvulást és a kemény terepet jobb elfelejteni ezekkel a típusokkal, ha nem szeretnénk rendszeresen a szervizbe járni. Egyébként elektromos bicikli szervizt országszerte könnyűszerrel találhatunk.

Mik a kilátások abban az esetben, hogyha nem érjük be ennyivel és komolyabb célokat tűzünk ki magunk elé? A csúcsteljesítményre vágyók egyelőre mélyen a zsebükbe kell nyúljanak, hiszen egy Mondraker, Specialized, Cannondale, Canyon, KTM, Kona, HaiBike vagy Cube esetében már a milliós árkategória sem ritka, sőt, inkább megszokott. Ezért cserébe egy semmivel sem összehasonlítható élményben lehet részünk, hiszen kevesebb erőfeszítéssel messzebbre juthatunk, ráadásul olyan terepen, amiről lehet addig álmodni sem mertünk volna, elvégre nem mindenkire jellemző a sportos kondi.

Mivel temérdek gyártó egyre nagyobb számban kínál elektromos bicikliket, ezért néhány év múlva már hazánkban is elérhetőbb áron juthatunk hozzá a csúcsmodellekhez. Elvégre az jellemzően minden újdongásra igaz, hogy minél jobban elterjed, annál olcsóbbá válik. Jó példa erre az elektromos autó.

Hazánkban minőségi és közkedvelt márkáknak számítanak a Kellys, KTM, HaiBike, Sava, Ghost, LaPierre, Devron, Decathlon Rockrider elektromos modelljei.

Az elektromos kerékpár akkumulátor – a bicikli lelke

Természetesen ez is mérvadó a teljesítmény és a hatótáv tekintetében. A hatótávot és az elektromos kerékpár akkumulátor merülését több tényező befolyásolhatja. Például a kerékpáros súlya, a terepadottságok, hogy milyen fokozaton használjuk a rásegítést. Minél inkább igénybe vesszük ezt a segítséget, annál hamarabb lemerül. A 400 ezer Ft feletti bringa már gond nélkül teljesít 100 km felett. Az ilyen modelleknél a motor teljesítménye is több mint 250 W.

Ha lemerül, akkor mindennek vége?

Nem, mivel a rásegítést mellőzve, ugyanúgy haladhatunk tovább, mint egy hagyományos kerékpárral, amíg elérünk egy töltőpontig! Ha nálunk van az elektromos kerékpár töltő, akkor ezeken a helyeken ismét pumpálhatunk egy kis kakaót a bicajba.

Amennyiben lehetséges, ne merítsük 10% alá! A teljesen lemerített akku kapacitása csökken, akárcsak a mobiltelefonok esetében. Ha betartjuk ezeket az egyszerű szabályokat, akkor egészen hosszú ideig társunk lesz az úton.

Határtalan száguldás?

A segédmotoros E-bike-ok legnagyobb teljesítménye 4 kW, a tervezési sebesség pedig nem haladhatja meg a 45 km/h-t, ami nem is olyan rossz, ellentétben a másik kategóriával.

A jelenlegi törvényi szabályozás kimondja, hogy a Pedelec biciklik rásegítése nem haladhatja meg a 25 km/h-t, ezért a gyártók szabályozzák azt, bár ez egyáltalán nincs ínyükre.

Vannak olyan átalakító szettek, amivel ez a szabályozás feloldható és bizony némelyik modellel a 70km/h sebesség is elérhető. Ez pedig nagyon gyorsnak és értelemszerűen veszélyesnek számít, ám mégis úgy gondolják, hogy a 25km/h túl kevés. Kiváltképp az alpesi országokban, ahol nem lenne rossz gyorsabban felmenni az emelkedőkön, ha már az elektromos kerékpár képes lenne rá. Nem hiába fizet ki érte annyit az ember!

Természetesen ez a szabályozás nagy eséllyel változni fog, legalábbis a gyártók nagy erőkkel lobbiznak ennek érdekében. A megoldás valahol félúton leledzik a fent említett értékeket illetően.

„A puding próbája az evés“

A magas ár még ezen tények tudatában is sokakat elrettenthet a vásárlástól. Viszont, már rengeteg szaküzlet felkínálja a bringák kipróbálását vásárlás előtt, például tesztnapok szervezésével.

Néhány gyártó szintén szívesen népszerűsíti ezzel a módszerrel a legújabb modelljeit. Az interneten egy pillanat alatt rákereshetünk, hogy miként jelentkezhetünk a tesztelésre. Van, aki már akkor beleszeret, ha megy egy kört az épület körül. A kalandvágyóbbak viszont részt vehetnek elektromos kerékpár túrán. Itt aztán valóban átélhetik, hogy mit kínál egy ilyen kétkerekű csoda.

Milyen elektromos kerékpárt vegyek: új vagy használt?

Új bicikli vásárlása esetén kerüljük a gyanúsan olcsó gyártók termékeit, mert a mondás, miszerint „olcsó húsnak híg a leve“ ebben az esetben is igaz. Az ezekben található motor-akku kombó jócskán alulmúlhatja az elvárásainkat, a feltüntetett teljesítmény ellenére is, ami gyakran nem tükrözi a valóságot. A motor szervizelhetősége is kétséges a megfelelő alkatrész híján.

Használt elektromos kerékpárt venni elég rizikós, mert nem tudhatjuk, hogy honnan származik. Könnyen előfordulhat, hogy lopott, amennyiben az eladó nem rendelkezik a vásárlást bizonyító okmányokkal, garanciát igazoló papírral.

Mivel a csúcsmodellek ára már megegyezik egy autóéval, ezért az elektromos kerékpár az erre szakosodott tolvajok figyelmét sem kerüli el. Nagy fogás, kevesebb rizikó, mivel könnyebb túladni rajta, mint egy lopott kocsin. Ha meggyőződtünk róla, hogy ilyesmiről nincs szó, akkor mindenképp próbáljuk ki a használt biciklit.

Akárcsak az autók és motorok esetében, most sem mindegy, hogy hány km-t tudhat maga mögött a bicaj. Egy jó áron kínált, használt csúcsbringa könnyen levehet a lábunkról, de amennyire csak lehet, tüzetesen vizsgáljuk át az elektromos kerékpár alkatrészeket! Ha nem kell nagy összeget fordítani a szervizelésre, felújításra, akkor megszülethet a megállapodás.

Elektromos kerékpár vásárlás? – Mondj igent!

Ezek alapján elmondható, hogy az elektromos kerékpárok előtt nagy jövő áll. A piac egyre növekszik, az árak egyre csökkennek. A társadalmunkban manapság már fontos szerepet töltenek be az elektromos közlekedési eszközök, a környezetkímélő mivoltuk miatt.

A fentarthatóság szempontjából szintén előnyt élveznek, mivel nagyságrendekkel olcsóbb feltölteni egy elektromos biciklit, mint megtankolni egy autót, ráadásul a szervizelésére sem kell annyit költeni. Munkába járni szintén ideális, akár öltönyben is tekerhetünk, mert nem fogunk megizzadni. Ezt gyakran hozzák fel ellenérvként a biciklivel való munkába járás kapcsán.

Az egészséges életmód modern elöljárójaként tekinthetünk rá, hiszen mozgásra sarkalja azt a réteget is, akik eddig tartózkodtak a kerékpár használattól. Ennek tekintetében, minden korosztálynak ajánlott és azok is kedvüket lelhetik benne, akik nem hívei a sportos életmódnak, viszont mégis vágynak egy olyan közlekedési eszközre, ami új távlatokat nyit meg előttük.

A nagyobb távok megtétele elektromos biciklivel gyerekjáték, ezen felül olyan élmény, aminek a megtapasztalására eszköz híján még nem volt lehetőség 10-15 évvel ezelőtt. Ennek a lehetősége azonban egyre elérhetőbbé válik, mivel a technológia megállíthatatlanul fejlődik. Már most elképesztő paraméterekkel találkozhatunk a jelenlegi kínálatot elnézve. Roppant izgalmas abba belegondolni, hogy mire számíthatunk néhány év múlva az elektromos biciklik technikai megoldásait illetően.

Forrás