Miért válnak önpusztítóvá a nők és a férfiak is egy párkapcsolatban?
2023-03-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Elsőre talán durván hangzik a címben szereplő „önpusztító” kifejezés, de sajnos sokkal gyakoribb ez a viselkedés, mint gondolnánk. Ebbe a körbe sorolhatóak ugyanis olyan hétköznapi dolgok is, mint, hogy többet eszel (iszol) a szükségesnél, lemeríted a hitelkártyád, vagy éppen annyira felhúzod magad valamin, hogy elveszíted az önuralmad. Ezeknél a példáknál vannak durvább esetek is, amelyekre fontos, hogy mindenki megtalálja a saját megoldását.

Mikor válik igazán problémássá az önpusztító viselkedés?

Akkor beszélhetünk valódi problémáról, amikor ez a viselkedési minta már negatív hatással van Rád, a partneredre és az egész kapcsolatotokra. 3 alapvető példát különböztethetünk meg, az alábbiakban ezekben az esetekben mutatjuk be, hogy miként vezetnek egy kapcsolat végéhez.

 

Túlzott ragaszkodás / eltaszítás

Adott az egyik fél, akinek mindene megvan az életben, de valahogy mindig olyan partnerekkel keveredik össze, akik nem akarnak vele komoly kapcsolatot. Az aktuális társa mellett is hamar azt kezdi érezni, hogy a másik eltaszítja. Erre ő ösztönösen védekezésbe kezd, harcol a szerelem megtartásáért, többször telefonál, ellenőrzi, valósággal üldözi a partnerét. Mi lesz a vége? Természetesen a másik fél ezt a túlzott ragaszkodást megunja, szakít vele, és ezzel bebizonyítja a párja elméletét, miszerint senki nem szeretne komolyan elköteleződni mellette.

 

Önuralom elvesztése / olyan dolgok kimondása, amelyeket később megbánsz

A férfiak esetében gyakoribb, de nőknél is előfordul, hogy egy hevesebb vita során egyszerűen elveszítik az önuralmukat, olyan dolgokat vágnak a másik fejéhez, amelyet már a kimondás pillanatában meg is bánnak, sőt esetleg tettlegessé is fajulhat egy hasonló konfliktus. Ezt a viselkedést senki nem tolerálja sokáig, különösen, ha fizikai bántalmazás is előfordul. De szavakkal is túl könnyen meg lehet bántani valakit annyira, hogy azonnal szakítson.


Ez is érdekelhet! - 4 ok, ami miatt tönkre tehet egy párkapcsolatot az önbizalomhiány

 

Játék a másik érzéseivel / manipuláció

Az emberek gyakran játszanak egy kapcsolatban, mert félnek, bizonytalanok, és azt remélik, hogy ezek az apróbb, esetleg komolyabb manipulációs technikák erővel vértezik fel őket. De működhet bármelyik hosszú távon? Természetesen nem. Akkor miért folytatják? Mert ez az önpusztító viselkedés minta sajnos könnyen kényszeressé válik, és képtelen másként reagálni hasonló helyzetekre.

Az egyik leggyakoribb ilyen manipulációs technika, amikor az egyik fél úgy tesz, hogy nem érdekli a másik, vagy pedig egy harmadik szereplő felé tanúsít állítólagos vonzalmat. Mi a céljuk ezzel? Reakciót szeretnének kiváltani a partnerükből, hogy megtudják mit gondol róluk, hogyan érez irántuk. Azt remélik, hogy ha megbizonyosodnak a másik hozzáállásáról, akkor az segít majd nekik megnyugodni. Sajnos ez az egész feltételezés alapjaiban hibás. A belső megnyugvás csakis belülről fakadhat, azt egy külső tényező, egy másik ember sosem lesz képes elhozni senki számára.

Bár nincs két egyforma önpusztító ember, az mindegyikükben közös, hogy nem hiszik el magukról, hogy szerethetőek lennének. Nem elégedettek magukkal, és nem is szeretik magukat, ezért másról sem hiszik el, hogy képesek lennének őket szeretni és elfogadni. A viselkedési mintájuk is ebből fakad, és csak nehezen képesek kilépni belőle.