Miért őszülünk, és mit tehetünk ellene?
2021-01-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Előbb vagy utóbb mindenki elkezd őszülni, ami sokunkat zavar. Ha az a célunk, hogy ez minél később történjen meg, akkor jó helyen járunk. Nézzük, hogyan késleltethetjük az őszülést.

Miért őszülünk?

Az idő múlásával egyre kevesebb melanint, azaz festékanyagot termel a szervezetünk, mivel elhalnak azok a sejtek (melanociták), amik a melanin előállításáért felelnek. Ehelyett aprócska levegőbuborékok raktározódnak el haj szarurétegeiben, melyek hatására fehérnek látjuk a tincseket. Az 50 feletti nők hajkoronájának kb. fele már fehér hajszálakból tevődik össze.

Mit tehetünk az ősz haj ellen?

A melanociták élettartama függ a génektől, a hormonoktól és az életvitelünktől is. Aki például sokat dohányzik és agresszív hajápolótermékeket használ, esetleg száraz a fejbőre, valószínűleg korábban üdvözölheti az ősz hajszálakat. Ezek korai megjelenését továbbá okozhatja a tápanyagokban és vitaminokban szegény étkezés, ami azt jelenti, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás hatására tovább maradnak életképesek és egészségesek a hajgyökereknél található sejtek.

Milyen élelmiszereket fogyasszunk?

Az amerikai hajgyógyász, Madeleine Preston a munkája során rájött, hogy a tojás és a hal fogyasztása rendkívül fontos, ugyanis ezek nagyon jó fehérjeforrások. Tudni kell, hogy hajunk többek közt fehérjéből, pontosabban keratinból áll, így nagyon fontos ennek a pótlása, ha egészséges és erős tincseket szeretnénk. Mivel a szervezetünk a legjobban az állati fehérjéket tudja felhasználni, így ezek fogyasztása kiemelten fontos. Ezen kívül a vas, a kalcium, a cink, a D-, a B12- és B6-vitamin bevitelére is fokozottan kell figyelnünk, ugyanis a legtöbben ezekből szenvedünk hiányt. A banán, a mogyorófélék, a kakaó és a hüvelyes gyümölcsök fogyasztása is kiemelten ajánlott, ugyanis ezeknek magas a réztartalma, ami szintén serkenti a melanintermelést.

Masszázzsal az őszülés ellen

Madeleine Preston továbbá azt javasolja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett rendszeresen masszírozzuk a fejbőrünket, ezáltal javul annak vérellátása, aminek köszönhetően sokkal könnyebben jutnak el a hajgyökerekhez a melanintermeléshez szükséges vitaminok és tápanyagok.

Forrás: Activebeauty