Miért olyan nehéz megbocsátani egy párkapcsolatban?
2022-02-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Életünk során számtalan alkalommal szenvedünk el sérelmeket. Van olyan fájdalom, amely pillanatnyi, míg mások akár hosszú évekig velünk maradnak, és képtelenek vagyunk feldolgozni, majd elengedni őket. Megbocsátani, ha valaki megbántott minket, nem könnyű, minél közelebb áll hozzánk az illető, talán annál nehezebb. Már nyíltan beszélni sem szeretünk ezekről a dolgokról, ténylegesen és szívből elengedni pedig még kevésbé.

De mégsem cipelheted magaddal örökké ezt a fájdalmat, nem szenvedhetsz évekig más hibái miatt. A megbocsátás, amellett, hogy kimutatod megértésedet és együttérzésedet, lehetővé teszi számodra is, hogy ismét szabadon éld az életed.

De miért olyan nehéz megtenni ezt a lépést?

Így akarod megvédeni magadat

Önmagunk védelme a fájdalmaktól és a sérülésektől természetes emberi reakció. Ha a párod folyamatosan megbánt, akkor lassan elveszíted a beléje vetett bizalmadat, hiába kér bocsánatot újra és újra. Nem akarsz neki megbocsánati, mert biztos vagy benne, hogy holnap kezdődik elölről minden. Ebből a helyzetből csak úgy szabadulhatsz, ha párbeszédet kezdeményezel a partnereddel, és közösen lefektettek néhány szabályt. Például kijelöltök egy rövidebb próbaidőszakot, amelynek során bebizonyíthatja számodra, hogy tényleg megbánta a tettét, és nem fog többé előfordulni még egyszer ez a hiba. Mindez segíthet számodra ténylegesen megbocsátani a másik tetteit, és helyreállítani a bizalmadat iránta.

Aggódsz, hogy mit gondolnak rólad mások

Szinte mindenki vágyik mások elismerésére, és ezért fontosnak tartja, hogy mit gondolnak róla a környezetében élő emberek. Valószínűleg Téged is aggodalommal tölt el, hogy vajon a külvilág miként reagál arra, ha kiderül, hogyan viselkedett Veled a partnered. A párunk hibái ugyanis a mi saját megítélésünket is negatívan befolyásolhatja. Ezért fontos, hogy kettőtök konfliktusait, amennyire lehet tartsátok meg magánügyetekként. Természetesen mindez nem igaz, ha fizikai vagy akár érzelmi bántalmazásra kerül sor, azt igenis tudatni kell a külvilággal a saját védelmed érdekében. Más hibái miatt ugyanakkor nem kell, hogy Te érezd rosszul magad, fontos, hogy fókuszálj a saját fejlődésedre és önbizalmadra.

Ez is érdekelhet! - Hogyan bocsáss meg az exednek, és válj jobb emberré a szakítás után?

Még nem állsz készen megbocsátani

A leggyakoribb oka annak, hogy képtelen vagyunk másoknak megbocsátani annyi, hogy még nem állunk rá készen. Amíg élesen emlékszel minden fájó mozzanatra, amíg magaddal cipeled más vétségét, amíg aggódsz amiatt, hogy mikor ismétlődik meg minden újra, addig képtelen leszel elengedni, és meggyógyulni.

A legjobb, amit tehetsz, ha reagálsz erre a fájdalomra. Végig gondolod, hogy mit történt, mi vezetett el ideáig, mit érzel emiatt, és mit tehetsz ellene. Beszélned kell minderről a pároddal is, hogy megérthesd az ő szemszögéből is a dolgokat, ez pedig segíthet gyorsabban átlendülni a nehézségeken.

Megbocsátani nem könnyű, de gyorsabban megy, mint gondolnád. Gondold végig a történéseket, vedd számba az érzéseidet, maradj erős és adj elég időt magadnak. Nem véletlenül mondják, hogy az idő gyógyír minden sebre.