Hogyan bocsáss meg az exednek, és válj jobb emberré a szakítás után?
2021-02-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Hiszed vagy sem, kulcsfontosságú tényező a továbblépéshez és a gyógyuláshoz, ha teljes szívedből képes vagy megbocsátani az exednek a szakítás után. Függetlenül attól, hogy mi vezetett az elváláshoz, hűtlen volt, vagy kihasznált, a megbocsátásod igazából Neked szól, és nem neki.

Ha ugyanis képtelen vagy erre, az Téged fog továbbra is mérgezni, és a fájdalom sosem múlik el. Amikor elengeded a haragot, akkor egyúttal elengeded a keserűséget és az összes visszahúzó negatív energiát. Másrészt a problémákban és konfliktusokban, így a szakításban Neked is biztosan volt részed, ezért fontos, hogy saját magadnak is megbocsáss. Ez lehetővé teszi számodra, hogy megszabadulj a múlt terheitől, és jobb emberként szabadon léphess tovább.

De hogyan leszel képes a megbocsátásra?

1. Vállald fel a saját felelősségedet!

Ha észre sem veszed, hogy Neked is volt szereped a konfliktusok kialakulásában, akkor sajnos egy jövőbeni párkapcsolatodban ugyanazokat a döntéseket fogod meghozni, és ugyanazokat a hibákat fogod elkövetni újra és újra. Ezért első lépésként meg kell fogalmaznod, hogy mit és hol rontottál el. Lehet, hogy már a legelején belementél egy olyan kapcsolatba, amiről minden ismerősöd megpróbált lebeszélni, vagy az is előfordulhat, hogy túl sok hazugsággal éltél együtt, így a párod egyszer csak feladta. Amikor felismered a saját hibáidat, és vállalod is értük a felelősséget, azzal kivonod magad az áldozat szerepéből, és arra is rájössz majd, hogy mit kell az exednek megbocsátanod. Szinte biztosan eljutsz arra a pontra, hogy sokkal kevesebb dologért fogod kizárólag őt hibáztatni, mint a szakítás pillanatában.

2. Önmagaddal szemben is légy elnéző!

Mindannyian követünk el hibákat. Amikor tisztában vagy a saját felelősségeddel, akkor visszanézhetsz, és felismerheted, hol és mikor kellett volna másként döntened. Fogalmazd meg, hogy annak idején miért tetted azt, amit tettél. Ezen a ponton rá fogsz jönni, hogy mindig úgy cselekedtél, ahogy adott helyzetben legjobbnak láttad. Ennek fényében a partnered tettei és más színt kapnak, és együttérzőbb, elnézőbb leszel irányában is.

Ezt is olvasd el! - Hogyan szakíts valakivel tiszteletteljesen?

3. Add ki magadból a fájdalmadat!

Például írj egy levelet az exednek, amelyben elmesélheted, hogy mivel okozott fájdalmat Neked, de ahelyett, hogy elküldenéd neki, inkább égesd el, vagy tépd szét apró darabokra. Ha nem vagy az a romantikus alkat, akkor iratkozz be egy kickbox edzésre, és képzeld a boxzsák helyére az összes problémádat, amit püfölhetsz kifulladásig. Persze bevonhatod a barátnődet, és sírhatsz a vállán, vagy akár hegyet is mászhatsz, ha attól érzed jobban magad.

4. Próbálj meg megértő lenni és elengedni!

Remélhetőleg ezen a ponton, már tisztában vagy vele, hogy kinek mi volt a szerepe a szakításban. Érted a saját és a partnered motivációját, gyakoroltál némi elnézést és bűnbocsánatot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy helyeselned kellene bármilyen rossz cselekedetet, de legalább tisztább képet fogsz látni a múltban történtekről. Rá fogsz jönni, hogy minden embert hasonló célok és okok sarkallnak bizonyos tettekre, és legtöbben adott pillanatban a tőlük telhető legjobbat próbálják nyújtani. Azt is felismerheted ezen a ponton, hogy miért is lesz jobb mindkettőtöknek külön utakon.

5. Bocsáss meg!

Ha valaki olyan nagyon megbántott, hogy elképzelni sem tudod, miként is bocsáthatnád meg neki a tettét, akkor legalább fogadd el a helyzetet, amibe kerültetek. Hidd el, idővel képes leszel majd elengedni is, hiszen az egy hosszabb folyamat.

Talán a fenti néhány tanács elsőre könnyűnek hangzik, mégsem az. Sok munka és türelem kell hozzá, hogy végig menj a úton, de utána ott vár a lehetőség, hogy elérj egy egészségesebb és boldogabb párkapcsolatot.