Hogyan szakíts valakivel tiszteletteljesen?
2021-02-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Sajnos bármennyire is kegyetlen dolog, néha elkerülhetetlen a szakítás. Egyetértesz vele vagy sem, de sokszor nehezebb elviselni, ha Te szakítasz, mint amikor valaki Téged hagy el. Hogy miért?

Mert valószínűleg még szereted, így nem akarsz neki fájdalmat okozni. Ugyanakkor tudod, hogy nem működik, és egyikőtöknek sem jó már együtt.

De hogyan tehetsz pontot egy kapcsolat végére, tiszteletteljesen?

Elsőre úgy tűnhet, hogy ezt lehetetlen, mert nincs jó módszer rá. Mikor tedd meg? Hogyan kezdj bele? Mit mondj? Mi lenne a megfelelő helyszín? Amikor ezekre a kérdésekre próbálsz választ találni, akkor gondolj kicsit bele a partnered helyzetébe. Ha Te lennél ő, akkor milyen formában szeretnéd ezt a vallomást megkapni?

Őszintén, egyenesen és kíméletesen.

Mert csak így lehet. Hogyan csináld a gyakorlatban? Mutatunk néhány tippet, amely segíthet!

 

Csakis szemtől-szembe!

Néhány éve még az számított kegyetlennek, ha valaki telefonon keresztül szakított a párjával. Napjainkban viszont egyre többen „intézik el” ugyanezt írásban, szerintük ugyanis elég akár egy sms, vagy egy rövid üzenet a Facebook-on. Tévedés! Nem elég. Sőt! Ha valakit szerettél, ha valakivel eddig együtt éltél, az megérdemel annyit, hogy személyesen mondd el neki az érzéseidet. Extra adag bátorságra lesz szükséged hozzá? Természetesen. Nehezebb lesz, mint arc nélkül, írásban szakítani? Sokkal. De mégis csak ez az út az egyedüli járható, hogy a másik is megértse a döntésed okait, és hogy utána le tudja zárni a múltat.

Válassz semleges helyet!

Nehéz döntés, hogy hol történjen meg a vallomás. Talán nyilvánvalónak tűnhet, hogy egyikőtök lakását válaszd helyszínül, mert az egy zárt, privát szféra, ahol nem kell szégyenkezni az érzelmi kitörések miatt. Ugyanakkor mégsem feltétlenül ez a jó döntés. Egy nyilvános, semleges helyszínen mindketten fegyelmezitek magatokat, és próbáltok nyugodtak maradni. Másrészt így biztosan elkerülhető, hogy a szakítás végén mégis a hálószobában köttök ki, amely jól tudjuk, hogy csak pillanatnyi megoldás lenne a problémákra.

Ezt is olvasd el! - Honnan tudhatod, hogy mikor kell szakítanod?

Tudd, hogy mit fogsz mondani!

Ne aggódj, nem kell betanulnod egy szakítós beszédet, de jobb, ha felkészülsz. Érthetően meg kell tudnod ugyanis magyarázni majd, hogy miért nem akarsz tovább vele lenni. Mindig elővigyázatosan válogasd meg a szavaidat, inkább beszélj a magad nevében, és magadról, illetve a saját érzéseidről, anélkül, hogy őt hibáztatnád, vagy okolnád a történtekért.

Legyél őszinte, de figyelj oda az ő érzéseire!

Előfordulhat, hogy a partnered értetlenül áll a dolgok előtt, és esetleg megkérdezi, hogy valaha még lehettek-e újra egy pár. Ilyenkor mondhatnád neki, hogy „Talán”, csak azért, hogy megnyugtasd, de inkább ne hazudj. Nem kell a szemébe mondanod durván, hogy hallani se akarsz róla soha többé, de finoman mégis a tudomására kell hoznod, hogy vége.

Ha vége, akkor tartsd hozzá magad!

A szakítással nem múlnak el egy csapásra az érzelmek is. Természetes dolog, ha hiányzik az exed, hiszen korábban kitöltötte az életedet. Ennek ellenére nem jó megoldás, ha naponta üzeneteket írogatsz neki, vagy felhívod, bármennyire is kedvesnek akarsz tűnni, és a barátja maradni. Még ha meg is beszélitek, hogy kapcsolatban maradtok, akkor is meg kell húznotok egy határvonalat, amelyhez mindketten tartjátok is magatokat. Egy szakítás után ettől függetlenül jobb kicsi szünetet tartani, amíg lecsitulnak az érzelmi viharok, és már tiszta fejjel, nyugodtan tudtok újra beszélgetni, mint két régi ismerős.

Kapcsolatok jönnek-mennek, a szakítás az életünk természetes velejárója. Nem túl szórakoztató dolog, sokkal inkább fájdalmas, mégis meg kell élni, hogy fejlődni tudjunk, és hogy elvezessen az igazi boldogsághoz. De tedd mindezt tisztelettel a másik iránt, hogy mindketten könnyebben tudjatok továbblépni.