Miért nem jó a délutáni szundi?!
2023-09-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha eddig te is kényelmesen elnyúltál a kanapén a hétvégi családi ebédek után, jobban teszed, ha változtatsz. Érdekes dologra hívják fel a figyelmet a kutatók.

Igen népszerű, és rendkívül jó hatással van egészségünkre a mediterrán étrend, ehhez már kétség sem fér. De még ha diétázva eszünk is szuper laktató salátákat, halakat, akkor is érezhetjük úgy, bizony jól esne az ebédet a kanapén fekve kipihenni.

Ám a tudósok most rájöttek, itt követjük a hibát!

A Földközi-tenger vidékén honos mediterrán étrendnek ugyanis évszázadok óta része egy bizonyos mozgásforma is, amely az egészséges ételek mellett szintén jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

A mozgásforma olyannyira része ennek az életmódnak, hogy a rendkívül egészséges mediterrán étrend alapjaként tartják számon, ez pedig nem más, mint a gyaloglás.

A közvetlenül az étkezések után beiktatott séta lehet az egyik oka annak, hogy a mediterrán étrend csökkentheti a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a szélütés és egyes daganatos betegségek kockázatát, miközben erősíti a csontokat, javítja az agyműködést, megelőzi a demenciát és a depressziót, illetve segíti az egészséges fogyást.

A tanulmány szerint az étkezések után érdemes sétálni - nem kell ugyanakkor maratoni mozgásra gondolni, elegendő 2-5 perc is.

Sőt, már az is jó, ha nem vízszintesben töltjük az ebéd utáni időszakot, hanem függőleges testhelyzetet veszünk fel, jelesül: állunk. Ez is jó hatással van a szervezetre, de a séta még jobb opció, főleg, ha diétáznánk.

Míg a nap folyamán és az étkezések után időszakosan beiktatott álldogálás átlagosan 9,51 százalékkal csökkenti a vércukorszintet a hosszan tartó üléshez képest, addig a napközbeni séta mintegy 17 százalékkal csökkentette a vércukorszintet.

A kutatók a tanulmányban leírták azt is, hogy ha evés után sétálni megyünk, akkor a vércukorszintjük fokozatosan megemelkedik, majd csökken, és az inzulinszintünk is stabilizálódik ahhoz képest, mint ha állva vagy ülve maradnánk.