Mi áll a mellfájdalom mögött?
2023-09-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hormonális változások, ciszta, mellgyulladás. Ha fáj a mellünk, akár ezek is állhatnak a háttérben. Vagyis, ha a mell érzékennyé válik, megduzzad, vagy akár csomót tapintunk benne, nem kell rögtön megijednünk, de egy orvosi kontroll természetesen sohasem árt!

Szinte nincs olyan nő, aki élete során ne tapasztalt volna valamilyen fokú fájdalmat az egyik vagy mindkét mellében. Ha rendszeresen, a menstruációt megelőző 7-10 napban jelentkezik ez a tünet, akkor nagy valószínűséggel PMS-sel van dolgunk.

PMS-ben hormonális okok állnak a mellfájdalom mögött

A mellfájdalom gyakran a menstruációs ciklushoz kapcsolódik. Sok nőnek a menzeszt megelőző napokban, amikor a hormonális egyensúly megbomlik, megduzzad, feszül, érzékennyé válik vagy fájni kezd a melle. Leginkább a mell oldalsó és felső részén jelentkezik az érzékenység, de előfordulhat, hogy valaki a hónaljában érzi a kellemetlen fájdalmat. A ciklikus mellfeszülés az egyik tipikus PMS-tünet. A mellfájdalom mellett jelentkezhet ingerlékenység, érzelmi labilitás, falánkság, haspuffadás és fejfájás is. Ezeket a panaszokat összefoglalóan premenstruális szindrómának nevezik, amelynek rengeteg, mintegy 150 féle tünete ismert.

A csomó nem jelent egyből rosszindulatú daganatot

Fájdalmat okozhatnak a mellben lévő csomók is. A csomóknak sok típusa ismert, amelyek közt vannak jó- és rosszindulatú elváltozások is. A legtöbben egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ha csomót találnak a mellükben, ám a rákos megbetegedés általában nem jár fájdalommal. Ha jóindulatú daganat vagy ciszta miatt alakult ki a mellfájdalom, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Mellgyulladás: a szoptató kismamák gyakori panasza

A szoptató nők mintegy 33 százaléka szenved mellgyulladásban. Ez egy olyan fertőzés, amikor a tejcsatornák mikroflórájában lévő „rossz baktériumok” elszaporodnak, és gyulladást okoznak. Ez történhet a tejcsatornák elzáródása miatt, vagy azért, mert a sebes mellbimbón keresztül baktériumok jutnak be. Ilyenkor a mell fájdalmas, a bőr vörös, meleg, a fertőzést láz és rossz közérzet kísérheti.

Így enyhíthetjük a mellfájdalmat

Ha a mellfájdalom ciklikus, és hormonális okai vannak, akkor életmódunkkal mi is sokat tehetünk az enyhítésükért. A mellfeszülés lehet a vízvisszatartás következménye is ilyenkor. Ezen segít, ha kerüljük a koffeint és az alkoholtartalmú italokat, valamint csökkentjük a sóbevitelt. A csonthéjasokban, lenmagban, búzacsírában, hidegen sajtolt növényi olajokban megtalálható E-vitamin szintén enyhítheti a mellfeszülést, a gyógynövények közül pedig a barátcserje bizonyítottan előnyös hatással van a PMS tüneteire. A mellfeszülés szervi okainak kiderítése az orvos feladata, ám a korai felismeréshez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. A szoptatáskor előforduló mellgyulladást azzal előzhetjük meg, ha megtanuljuk a helyes szoptatási gyakorlatot. Súlyos esetben azonban a mellgyulladás kezeléséhez antibiotikumos terápiára van szükség.