Miért más egy válás a nőknek és a férfiaknak?
2021-09-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy válás senkinek nem könnyű, aki érintetté válik benne. Hatással van nemcsak az egykori pár tagjaira, de a gyerekekre, a szűkebb családtagokra, és még a közös barátokra is. Ugyanakkor másként éli meg egy nő és másként kezeli az elszakadással járó érzelmeket és fájdalmat egy férfi.

Több területen is megfigyelhető a különbség a két nem között a téma kapcsán, cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesebben.

A férfiaknál jellemzően több egészségügyi problémát okoz

Tanulmányok kimutatták, hogy egy válási folyamat során és az azt követő időszakban az erősebb nem egészsége gyakran megrendül, többen szenvednek depressziótól, súlyingadozástól, vagy éppen szívproblémáktól. A válás a második legnagyobb stresszfaktor egy ember életében közvetlenül egy szerettünk halála után. Sajnos azonban a férfiak képtelen jól kezelni ezeket az egészségügyi gondokat, nem törődnek a figyelmeztető jelekkel, a veszteség „meggyászolása” helyett inkább a munkájukba temetkeznek, drogokhoz nyúlnak, vagy alkalmi kapcsolatokba bonyolódnak.

Ezzel szemben a nők sokkal jobban kihasználják mások (pl. család, barátok) támogatását, de hamarabb kérnek akár terápiás segítséget is.

A nők nagyobb árat fizetnek egy válásért pénzügyileg

Egy konzervatívabb házasságban általában a nők azok, akik feladva karrierjüket, otthon maradnak a gyerekekkel, és így jóval kevesebb jövedelemre tesznek szert az évek során. Egy válással anyagilag teljesen padlóra kerülhetnek, és a szakmájukhoz sem feltétlenül térhetnek vissza.

Ezzel szemben a férfiak már a válás utáni első évben is jelentős anyagi növekedéssel számolhatnak.

A nők kiegyezni, a férfiak nyerni akarnak

A nők előrelátóbbak, és még mielőtt meghoznának egy ilyen komoly döntést, körbejárják a témát és felmérik a várható következményeket. Ők nem ellenfélként tekintenek a volt párjukra, hanem mint a gyerekük apja, vagy mint életük első nagy szerelme, és ezért igazságos játszmát szeretnének.

Ezzel szemben a férfiak inkább ebben is nyerni akarnak, a legtöbbet kihozni, ezért gyakran alkudozásba fognak.

Ezt is olvasd el! - Élet a válás után – nőként. Erre a 7 dologra kell felkészülnöd!

A férfiak gyorsabban visszatérnek a randizáshoz

A férfiak szinte azonnal máshol keresik a vigaszt egy szakítás után, nem gyászolják az elmúlt kapcsolatot, nem siratják a veszteségeiket.

A nők ezzel szemben általában megvárják a jogi procedúra végét, amikor is hivatalosan kimondják a válást, és csak utána vállalják fel önmaguk és mások előtt, hogy újra egyedülállóak lettek.

A válás utáni poszttraumás aggodalmak erősebbek a nőknél

A nők könnyen elbizonytalanodnak, és önértékelési zavarokkal küzdenek egy ilyen helyzetben. „Lehetek még újra szerelmes?” „Akar bárki is randizni egy elvált nővel?” „Mit szólnak majd más férfiak a gyerekeimhez?” Ilyen és ehhez hasonló kétségek gyötrik őket, és jellemzően sokkal jobban aggódnak a jövőjük miatt, szingli nőként.

A férfiak ezzel szemben újra szabadnak és fiatalnak érzik magukat, akik előtt megnyílt a világ, és a számtalan új kaland lehetősége.