Miért jó alufóliát a mosogatógépbe rakni?
2024-06-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A legjobb háztartási trükkök azok, amelyekkel kevés erőfeszítéssel sokat érhetünk el. Ilyen például az alufólia a mosogatógépben, melyet roppant egyszerű kivitelezni, de annál nagyobb hatást biztosít.

Az edények gyakran a mosogatás után ételmaradékoktól mentesek, de kis rozsdafoltokkal vannak tele. A repülőrozsda a mosogatás során rátapadhat az evőeszközökre, de ezt egyszerűen megelőzhetjük: alufóliával.

Az alufólia segítségével harcot hirdethetünk a rozsda ellen. Egyszerűen tegyünk egy kis darab fóliát az evőeszköztartóba (egy három-négy centiméter átmérőjű golyó elég) vagy rögzítsünk néhány csíkot hozzá. Mindkét trükk esetén fontos, hogy a fólia fényes oldala kifelé nézzen. Indítsuk el a mosogatógépet szokásos módon és figyeljük meg a hatást.

Az alufólia ugyanis úgy működik, mint egy mágnes, amely magához vonzza a repülőrozsdát, amely különben az evőeszközökön tapadna meg.

Akik gyakran küzdenek rozsdás edényekkel, egy kevés citromlevet is adhatnak a mosogatógéphez, hiszen ez a vegyület is hatékony a rozsda ellen. Ezenkívül fontos, hogy az evőeszközöket a mosogatás után alaposan szárítsuk meg és azonnal vegyük ki a gépből.

Ha az evőeszközök mégis foltosak maradnak, a nyers krumpli házi szerként segít. Egy krumplit félbe kell vágni és az érintett evőeszközöket körülbelül egy órára krumpliba kell dugni, majd vízzel leöblíteni és fényesíteni.

A kóla is rozsdaoldó hatású

Az érintett evőeszközöket néhány órára kólába kell áztatni. A benne lévő foszforsav feloldja a rozsdát. Az étkészletek műanyag vagy más anyagú fogantyúi esetén ügyeljünk arra, hogy csak a fém része kerüljön a kólába, hiszen a sav károsíthatja az anyagot.

A szódabikarbóna és a nátrium-hidrogén-karbonát szintén hasznosak a rozsda elleni küzdelemben.

Keverjük össze őket 1:1 arányban és adjunk hozzá egy kis vizet, ameddig krémes pasztát nem kapunk. Kenjük be az érintett evőeszközöket ezzel a pasztával és hagyjuk néhány órán keresztül benne állni. Ezután öblítsük le tiszta vízzel, töröljük le a rozsdát egy ronggyal, szárítsuk meg és kész is vagyunk.