Őszibarack-krémleves mákos habbal
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-1 kg őszibarack
-2 ek. barna cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-3 dl tej
-1 ek. görög joghurt
-1/2 csomag vaníliás pudingpor
-1/2 citrom leve
-1 kk. frissen reszelt gyömbér
A habhoz:
-5 tojásfehérje
-2 ek. cukor
-3 kk. darált mák
-1 mk. olaj
-mentalevél a tálaláshoz
Elkészítés:
Az őszibarackból 2 darabot félreteszünk a tálaláshoz, a többit megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk.
A megpucolt barackokat felkockázzuk, és a kétfajta cukorral együtt felmelegítjük, 8 dl vízzel felfőzzük, utána krémesre turmixoljuk. A tej, a joghurt és a pudingpor keveréket hozzáforgatjuk. Csipet sóval, a citromlével és a gyömbérrel ízesítjük, majd összefőzzük. Lehűtjük, és 2 órára a hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni. Amikor kezd fehéredni, hozzáadjuk a cukrot és csipet sót. Ha már elérte a teljesen kemény állagot, belekeverjük a mákot. 2 kanál segítségével kiszaggatjuk, és olajjal vékonyan megkent tányérra tesszük. Mikró legmagasabb fokán 1 percig sütjük.
Tálaláskor a félretett barackokat kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A hideg levest a mákos habbal, a barackdarabokkal és mentalevéllel díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva