Miért jó a tavaszi böjt?
2023-05-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A tavaszi böjt nem csak erősebbé, egészségesebbé tesz, de szellemileg is segít. Kiváncsi vagy, hogyan?

Hazánk legismertebb böjtidőszaka a húsvét előtti nagyböjt, azonban egyre népszerűbbek a méregtelenítő böjtök is, amire szintén hasonlóan a koratavaszi időszakban kerítünk sort.

A böjtölés személyre szabható és több fajtája van. A legszigorúbb a vízkúra, azaz a böjtidőszak alatt semmi mást nem viszel be a szervezetedbe, csak vízet. Ezt követi a léböjt, amikor gyümölcs- és zöldségleveket, illetve gyógyteákat fogyasztasz. A bizonyos élelmiszerek fogyasztását engedélyező böjt már nem olyan nagyon szigorú, a legengedékenyebb pedig az egyes ételek, ételcsoportok böjtje. Ez utóbbiba tartozik a húsvéti böjt is, amikor húst és állati zsiradékot nem szabad enni.

A visszafogott táplálkozás és az alkalmankénti böjtölés növeli az élettartamot. Az éhes gyomorban olyan hormonok termelődnek, amik által a szervezet “takarékos üzemmódba” helyezi magát, ilyenkor csökken a szívverés és a vérnyomás is. Hasznos ez az emésztőrendszernek, az immun- és nyirokrendszernek, valamint a keringésnek is. Egy dologra azonban figyelni kell: a hosszabb koplalás során a bélbolyhok sorvadásnak indulnak, a bélflóra pedig károsodik.

Koplalás során az agy két féltekéje kiegyensúlyozott állapotba kerül. Növeli a kreativitást, az intuíciókat és a hatodik érzéket.

Lelkileg is jót tesz, javítja az önuralmat, kizökkent a mindennapok rutinjából, az ösztönökön és a vágyakon uralkodni tanít és ezáltal az önbizalmat is növeli.