Miért hűséges a kutyám?
2024-06-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A kutya a hűség mintaképe, az ember legjobb barátja. Négylábú kedvenceink sokszor tényleg el sem mozdulnak mellőlünk, de vajon mi állhat a háttérben? Ha téged is érdekel, hogy miért ennyire hűségesek a kutyák, akkor tarts velünk. Most összeszedtük a lehetséges okokat.

Élet a kisállatokkal

Mi itt a szerkesztőségben imádjuk az állatokat. Vannak nálunk kutyás és macskás kollégák vegyesen, és abban mindannyian egyetértünk, hogy nagyon jó társak tudnak lenni a szőrös kis négylábúak. Most a kutyákkal szerettünk volna foglalkozni, és annak jártunk utána, hogy mitől olyan hűségesek!

Miért olyan hűségesek a kutyák?

Az ELTE etológusai viselkedés és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával megállapították, hogy mi a gondozóhoz való kötődés oka. Rájöttek, hogy tulajdonképpen hasonlóan a gyerekekhez, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik ez – írja a Librarius.

Maga a kutatás 2021 augusztusában, a Neurolmage tudományos folyóiratban jelent meg, aminek keretein belül a kutya-gazda és a gyerek-anya közötti kötödést vizsgálták. Tulajdonképpen egy kutya bizonyos értelemben olyan, mint egy gyermek. Függ a gondozójától, érzelmileg kötődnek hozzá, biztonságérzetet kapnak tőle ismeretlen helyeken, illetve veszélyes helyzetekben is biztos pont a gazda. Ha pedig felmerül benned a gondolat, hogy a kisgyerekek is talán hasonlóan működnek, akkor jó úton jársz!

Arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a kötődés és az agyi jutalomválasz között úgy próbáltak választ találni a kutatók, hogy a viselkedés és az agyiműködést párhuzamosan vizsgálták.

Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez a különleges, két faj egyedeit összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz (például a gyerek-anya kötődés). Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet– ismerteti Gábor Anna.

A kutatók kimutatták, hogy bizony a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny területe erősebben reagál a gazda érintsére, mint egy ismerősére. Arról nem is beszélve, hogy az állat reakciói sokkal intenzívebbek, ha a gazda hangját hallja – olvasható a Librariuson.

A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet (gyerek, kutya) a gondozó közelében tartsa. Eredményeink rámutatnak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe vonzani a kutyát. A kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés tehát több szempontból is hasonlít egymásra, mint eddig hittük– foglalja össze Gácsi Márta.