Miért gondolsz még mindig az exedre?
2023-05-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy szakítás után sosem könnyű a továbblépés. Különösen akkor, ha a kapcsolat nem egy röpke románc, hanem egy akár évekig tartó komoly elköteleződés volt, amelyben óhatatlanul megszoktátok egymás folyamatos jelenlétét. Ilyenkor a hiány és az üresség érzése mindenkire rátör. És persze minden apróságról az exed jut eszedbe, bármerre is jársz, bármit is teszel.

Honnan eredhetnek ezek az érzések és miért vagy képtelen elengedni őt?

 

1. Nem volt lezárás

Előfordul, hogy két ember eltávolodik egymástól, vagy a kapcsolat megszakad anélkül, hogy bármelyikük kimondaná a szakítást. Sajnos ilyen a ghosting jelenség, amikor a páros egyik tagja, bármilyen előzetes jelzés nélkül egyszerűen csak eltűnik a másik életéből. Egy lezáratlan kapcsolatot viszont nagyon nehéz elengedni, hiszen nincs magyarázat, nincs mindkét fél részéről beleegyező döntés, csak a hiány és a gyomorszorító érzések maradnak.

2. Bűntudatod van

Egy másik lehetséges ok, amiért még mindig gyakran gondolsz a volt párodra, a miatta érzett bűntudatod. Valószínűleg nem tettél semmi megbocsáthatatlant, amiért hosszan emésztened kellene magad, mégis vannak dolgok, amelyek miatt rosszul érezheted magad. Ha például Te kezdeményezted a szakítást, akkor fájdalmat okoztál neki, pedig biztosan nem szeretted volna bántani. Vagy a szakítással esetleg kicsúszott a lába alól a talaj, és most nem találja a helyét a világban, és úgy gondolod, hogy ennek Te vagy az oka.

3. Sajnálod mindazt, amit elszalasztottál

Sajnálod, hogy miért nem tettél meg valamit hamarabb, vagy csináltál másként, mert akkor talán a kapcsolat is tovább fennmaradhatott volna. Persze akkor adott pillanatban a tőled telhető legjobb döntéseket hoztad, utólag könnyű okosnak lenni. És nem is tudsz már rajta változtatni, de mégis bánod a múltat.

4. Vissza akarod kapni

Nem ritka, hogy valaki szakítás után jön rá, mégis folytatná, és vissza akarja kapni az exét, még akkor is, ha pontosan tudja, nem működne. Az ember egyszerűen így épül fel, mindig az kell neki, ami nem lehet az övé.

Ez is érdekelhet! - 5 mondat, ami után készülhetsz a szakításra

Mi segíthet, hogy képes legyél továbblépni?

Fogadd el, hogy vége. Fogadd el, hogy megtörtént, és már nem tudsz rajta változtatni. Fogadd el, hogy hiába merengsz a múlton, és gondolkodsz azon, hogy mit kellett volna másként csinálnod, akkor sem lehetett volna megmenteni ezt a kapcsolatot.

Keresd azoknak az embereknek a társaságát, akik ott maradtak melletted, akik az életed részei továbbra is. Találkozz gyakrabban a barátaiddal, látogasd meg sűrűbben a családod, ők támogatni fognak, és meghallgatnak, ha arra van szükséged. Egyúttal remek programokat is szerveznek Neked, hogy eltereljék a figyelmedet.

Koncentrálj magadra! Ha folyamatosan az exedre gondolsz, elfelejtkezel a saját életedről, a Te céljaidról és álmaidról. A saját életedért és boldogságodért egyedül Te vagy a felelős, ezért fejezd be a múlton való rágódást és foglalkozz magaddal, találj rá a belső békédre, tűzz ki új célokat, amelyekért kezdj el dolgozni. És persze közben ne felejtsd el, hogy szeresd és elfogadd önmagad, a hibáidat és az erényeidet, és csináld azt, ami pozitív energiákkal tölt fel.