Miért együnk mindennap túrót?
2023-05-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Sokszor csak kapkodjuk a fejünket az egyre divatosabb, egészséges „szuperélelmiszerek” hallatán, miközben sokszor észre sem vesszük azt, ami adja magát, hiszen már régóta az étkezési kultúránk része. Na, pont ilyen a túró is!

A magyar táplálkozási szakértők ajánlása szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájussunk azokhoz az értékes tápanyaghoz – fehérjékhez, szénhidrátokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz –, amelyekre szervezetünknek szüksége van.

Ezért együnk minden nap túrót!

1. Megerősödnek a csontjaid

A tejtermékek többek között kalciumot tartalmaznak. A kalcium fontos a csontok erőssége szempontjából, csökkentheti a csontritkulás kockázatát. A túró 92 milligramm kalciumot tartalmaz 100 grammonként, ezért nagyon jó forrása a csontoknak. Magas, 160 milligrammos foszfortartalmával ugyanakkor biztosítja, hogy a lehető legtöbb kalcium fels is szívódjon a szervezetedben.

2. Segít a fitneszcélok elérésében

Kevés kalóriájával és extra adag fehérjetartalmával a túró elősegíti az izomnövekedést és gondoskodik arról, hogy gyorsabban elérd a vágyott formát.

A túró jórésze kazein, ami egy lassan felszívódó fehérjeforrás. A lassú felszívódásnak köszönhetően sokáig eltelít, és több órán keresztül biztosítja a szervezet aminosav ellátását.

Tökéletes választás például vacsorára, vagy napközben, ha huzamosabb ideig nem tudunk enni!

Emellett felpörgeti az anyagcserét és elősegíti a zsírégetést.

3. Szabályozza a szervezet vas egyensúlyát

A túró 100 grammonként sok fehérjét (14 g) tartalmaz – többet, mint a joghurt és majdnem annyit, mint a sajt. A fehérjék fontosak ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen felvenni és feldolgozni a vasat a táplálékból. Ez a túró egy jó mellékhatása, különösen a nők és a terhes nők számára, mivel általában vashiányban szenvednek.