Miért együnk mindennap túrót?
Sokszor csak kapkodjuk a fejünket az egyre divatosabb, egészséges „szuperélelmiszerek” hallatán, miközben sokszor észre sem vesszük azt, ami adja magát, hiszen már régóta az étkezési kultúránk része. Na, pont ilyen a túró is!
A magyar táplálkozási szakértők ajánlása szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájussunk azokhoz az értékes tápanyaghoz – fehérjékhez, szénhidrátokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz –, amelyekre szervezetünknek szüksége van.
Ezért együnk minden nap túrót!
1. Megerősödnek a csontjaid
A tejtermékek többek között kalciumot tartalmaznak. A kalcium fontos a csontok erőssége szempontjából, csökkentheti a csontritkulás kockázatát. A túró 92 milligramm kalciumot tartalmaz 100 grammonként, ezért nagyon jó forrása a csontoknak. Magas, 160 milligrammos foszfortartalmával ugyanakkor biztosítja, hogy a lehető legtöbb kalcium fels is szívódjon a szervezetedben.
2. Segít a fitneszcélok elérésében
Kevés kalóriájával és extra adag fehérjetartalmával a túró elősegíti az izomnövekedést és gondoskodik arról, hogy gyorsabban elérd a vágyott formát.
A túró jórésze kazein, ami egy lassan felszívódó fehérjeforrás. A lassú felszívódásnak köszönhetően sokáig eltelít, és több órán keresztül biztosítja a szervezet aminosav ellátását.
Tökéletes választás például vacsorára, vagy napközben, ha huzamosabb ideig nem tudunk enni!
Emellett felpörgeti az anyagcserét és elősegíti a zsírégetést.
3. Szabályozza a szervezet vas egyensúlyát
A túró 100 grammonként sok fehérjét (14 g) tartalmaz – többet, mint a joghurt és majdnem annyit, mint a sajt. A fehérjék fontosak ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen felvenni és feldolgozni a vasat a táplálékból. Ez a túró egy jó mellékhatása, különösen a nők és a terhes nők számára, mivel általában vashiányban szenvednek.