A fűszer, ami kötelező kellék a kertekben
2023-05-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Valami csoda az íze, de van itt még más is.

Évelő növény, ezért el kell pár tövet tavasszal elültetni, de magról is szépen kikel ez a csoda növény, ami látványra sem utolsó, ha közel ültetjük a növényeket szép bokros formát ölt már a nyár közepén. Locsoljuk, ha nagy a szárazság, de egyéb gondozást nem is igényel, így kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele.

Egymaga is annyi ízt ad, mint több más

A lestyánról beszélünk, amely hasonlít a zellerre, de az íze a húslevesben egyszerűen mennyei. Tehetünk a levesbe akkor is, ha zeller és petrezselyem is kerül mellé, de magában is megállja a helyét, ha csak ezt az egy zöldfűszert rakjuk a húslevesbe.

Amennyiben tápanyagban dús a talaja, egy méter magasra is megnő. A szárrésze és a levele is remek a levesekbe.

Húsokat is fűszerezhetünk vele, de sajtkrémbe, sőt kenyértésztába is pompás ízt ad.

Szárítva is megőrzi zamatát

Amennyiben jó dús a bokor, szárítsunk a levelekből télire. Vágjunk le 5-10 ágat és kössük össze, aztán szellős helyre akasszuk, oda, ahol nem éri a napfény. Két hét után morzsolhatjuk és rakjuk el kicsi vászonzsákba. Így egész télen lesz lestyánunk, mert az íze szárítva is van olyan jó, mint frissen szedve.

Nem csak fűszernövény, de gyógynövény is, már a középkorban is használták. Az illóolajon kívül szerves savakat, cukrokat tartalmaz.