Miből tudhatod, hogy tovább kell lépned a párkapcsolatodból?
2021-05-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy kapcsolat lezárása sosem könnyű. Sem annak, aki a szakítást kezdeményezi, sem annak, akinek kiadják az útját. Az is gyakori, hogy inkább benne maradunk egy kapcsolatban tovább is, mint kellene, csak ne kelljen egy ilyen nehéz döntést meghozni. Egyre csak kifogásokat keresünk, hazudunk mindenkinek, beleértve saját magunkat is, hogy igazolást nyerjen, miért nem lépünk tovább.

De a kifogások csupán kifogások, bárhogyan is öltöztetjük fel őket, a problémák előbb-utóbb felülkerekednek rajtunk, és elviselhetetlenné válnak. Ekkor pedig nem marad más út, mint felállni, és magunk mögött hagyni mindent.

Mikor jön el ez az idő? Ezt sosem egyszerű meghatározni, hiszen minden párkapcsolat más. Van azonban néhány aggasztó jel, amelyek előrejelzik egy szerelem végét.

1. Amikor már hosszabb ideje azt érzed, hogy nem vagy boldog.

Persze egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban sem boldog mindkét fél minden pillanatban. Mindenkinél előfordulnak hullámvölgyek, konfliktusok, és viták. Néha ingerültek vagyunk, és olyan dolgokat a másik fejéhez vágunk, amelyet aztán meg is bánunk. De addig, amíg képesek vagytok őszintén megbeszélni a problémás helyzeteket, addig egy kapcsolat működőképes marad. Amikor azonban már nincs erőtök a megbeszéléshez és a megoldáskereséshez, akkor és ott már nincs tovább.

2. Teljesen más emberré változol a partnered mellett.

Közhely, de egy szerelem a legjobbat hozza ki minden emberből. Azt kell érezned, hogy amikor együtt vagytok, akkor nem létezik olyan akadály, amit közösen le ne tudnátok győzni. De, amikor belenézel a tükörbe, és nem tetszik, amit ott látsz, ha egy vadidegen néz vissza onnan, az egy olyan figyelmeztető jel, amellyel foglalkoznod kell. Lépj hátra egyet, és kérdezd meg magadtól, hogy mi történt? Hol siklott ki ez a szerelem? Mi az, amit nem kapsz meg ebből a kapcsolatból?

Ezt is olvasd el! - Hogyan teszi tönkre a múltad a jövődet, ha képtelen vagy elengedni?

3. Függő lettél.

Már nem is emlékszel arra a napra, amikor utoljára találkoztál a barátaiddal? Soha nem jársz el szórakozni a partnered nélkül? Nem törődsz már a korábbi hobbiddal, és teljesen eltűnt a régi életed minden darabja, amely egykor fontos volt számodra? Az igazság az, hogy a párkapcsolatod függője lettél. Minden perced a partnereddel töltöd, de neki ez sem elég. Erről mindenképpen beszélnetek kell, hiszen egyikőtök számára sem egészséges egy ilyen erőteljes függés. Vannak esetek, amikor egy átmeneti eltávolodás, egy párkapcsolati szünet is elég, hogy az egyensúly a helyére billenjen. Súlyosabb esetekben, vagy amikor a partner nem akarja elfogadni a probléma létezését, akkor nem marad más lehetőség, csak a végleges szakítás.

4. A partnered érzelmileg vagy akár fizikailag is bántalmaz.

Sajnos a bántalmazás sokféle formában előfordulhat egy kapcsolatban, de bárhogyan is történik nem szabad engedned. Se egy második esélyt, mert sajnos az emberek nem változnak. Beszélgetéssel ezt a fajta problémát nem lehet megoldani. Ha csak az előjeleit látod egy ilyen veszélyes viselkedésnek, ha eltilt a családodtól, vagy bármi hasonló dologra akar kényszeríteni, akkor nem maradhatsz mellette. Állj ki magadért, mert ennél jobbat érdemelsz!

5. A partnered nem hallgat Rád.

Előfordulhat, hogy Te látod a problémákat, de a partnered nem akarja felismerni őket, és hiába kéred tőle, hogy változtassatok, nem nyitott rá. Holott a párkapcsolatoknak is fejlődniük és változniuk kell, hogy hosszú távon működőképesek tudjanak maradni. Az emberek is másra vágynak 20 évesen, és másra 40 évesen. A világ folyamatosan alakul körülöttünk, ehhez pedig alkalmazkodnia kell még a kapcsolatoknak is.

Néha akkor is váltanod kell, ha az utat még nem látod magad előtt kristálytisztán. Sőt olyan is előfordul, hogy azért kell váltanod, mert a közös utatok homályos. Hiába tart egy kapcsolat hosszú évek óta, ha mégsem vagy benne boldog, nem szabad félned a változástól és a szakítástól.