Mi történik az agyadban alvás közben?
2022-09-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Agyunk összetett és kidolgozott. Neuronok milliárdjait tartalmazzák, és csak 25 éves korunkig alakulnak ki teljesen, és kb 25 watt teljesítményt képes generálni — ami elég egy villanykörte megvilágításához.

A tudósok folyamatosan új információkat szereznek az agy működéséről, de mit tudunk arról, hogyan működik ez a hihetetlen szerv alvás közben? Ez egy teljes rejtély, vagy van néhány dolog, amit biztosan tudunk?

Nos, egyrészt tudjuk, hogy ez fontos. “Minden állat, amelyet gondosan megfigyeltünk ezen a bolygón, alszik – még a gyümölcslegyek, orsóférgek és medúzák is” – mondta Dr. David Raizen, a Pennsylvaniai Egyetem neurológus docense a Live Science-nek egy e-mailben. “Ennélfogva az alvásnak nagyon fontos funkciót kell betöltenie, ami az evolúció során a fennmaradásához vezetett.”

“Ez különösen figyelemre méltó, mert az alvás költségekkel jár” – tette hozzá Raizen. “Az állatok alvás közben érzékenyek a ragadozókra, és nem produktívak – nem táplálkoznak, és nem szaporodnak.”

A kutatás megállapította, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük, vagy megpróbálunk elaludni. Ez azt jelenti, hogy ha 76 éves korig élsz (az átlagos várható élettartam az Egyesült Államokban 2021-ben, a Centers for Disease Control and Prevention szerint), valószínűleg körülbelül 25 évet töltesz majd alvással.

Ha nem alszunk eleget, akkor “rosszul működünk” – mondta Raizen, hozzátéve, hogy az ember hatékony gondolkodási és működési képessége nyilvánvaló lehet, ha akár egy éjszakára is megszakad az alvás.

“Mivel az alváshiány legnagyobb hiányát az agy tapasztalja, úgy gondoljuk, hogy az agy a fő szerv, amely érintett az emberi alváshiányban” – mondta Raizen. “Ezért az alvásnak nagyon fontosnak kell lennie az egészséges agyműködéshez.”

A National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) szerint, “két alapvető alvástípus létezik: a gyors szemmozgásos (REM) alvás és a nem REM alvás”. Mindkettő bizonyos típusú agyhullámokhoz és specifikus idegi aktivitáshoz kapcsolódik. A nem-REM alvás akkor következik be, amikor ébrenlétből elalvásba lépünk, amikor agyhullámaink lelassulnak. Ugyanakkor izmaink ellazulnak, a légzés lassabb lesz, mint napközben.

A REM-alvás viszont azt látja, hogy az agyhullámok aktivitása az ébrenléthez nagyon hasonló szinten működik. A kutatás megállapította, hogy a REM-alvás alvásidőnk 20-25%-át teszi ki, és ez az az időszak, amikor álmaink a legfurcsábbak és a leghihetetlenebbek.

A REM-alvás során, amikor az álmok a legaktívabbak, a talamusz – az agy közepén található szürkeállomány nagy tömege – a NINDS szerint “képeket, hangokat és egyéb érzeteket küld, amelyek betöltik álmainkat”.

A Johns Hopkins Medicine szerint az acetilkolin neurotranszmitter, az ébrenléti órákban kiugró vegyi anyag, REM alvás közben is erős. Amikor ébren vagy, úgy tűnik, hogy az acetilkolin segít az agynak megőrizni az összegyűjtött információkat, és valószínűleg segít megjegyezni ezeket az információkat alvás közben. Éppen ezért, ha közvetlenül lefekvés előtt tanulunk, majd „alszunk rá”, segíthet másnap emlékezni a legfontosabb tényekre.

Ahogy elalszunk, agyunk a “gerincorsóknak” nevezett agyhullámok mintáját tapasztalja meg, amelyek a Sleep Foundation szerint nem teljesen ismertek, de úgy gondolják, hogy “szerepet játszanak az új emlékek tanulásában és integrációjában”. A gerinc orsói szerepet játszhatnak abban is, hogy még akkor is aludjunk, amikor agyunk külső ingerekkel találkozik.

A Science folyóirat 2019-es tanulmánya szerint alvás közben az agy még a cerebrospinális folyadék és a vér lédús keverékében is átmosódik. Ennek a mosási ciklus természetének megértése segíthet új információk feltárásában az „életkorral összefüggő károsodásokról”, valamint „különféle neurológiai és pszichológiai rendellenességekről, amelyek gyakran összefüggenek az alvászavarokkal, beleértve az autizmust és az Alzheimer-kórt ” – mondták a kutatók egy nyilatkozatban.