Mi mindenre jó a cékla?
A cékla nagyon népszerű és ízletes savanyúság és saláta-alapanyag, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fogyaszthatjuk nyersen, főve, sütve, párolva vagy savanyítva, de arról valószínűleg még nem hallottál, hogy akár port is készíthetsz belőle! Most megmutatjuk, hogyan.
-Hámozd meg a céklát, majd nagy lyukú reszelő segítségével reszeld le (érdemes előtte kesztyűt húznod).
-A lereszelt céklát terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin.
-Teríts rá még egy sütőpapírt, hogy felül is befedd.
-Szárítsd 2-3 napon keresztül, de még jobb, ha alacsony fokozatra betolod a sütőbe. Hagyd bent, amíg száraz és ropogós nem lesz.
-Nincs más dolgod, mint kávédarálóban ledarálni a száraz céklareszeléket.
Készen is van a céklapor, amely teli van rostokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Csökkenti a vérnyomást, tisztítja a szervezetet, serkenti az agyműködést, és még a bőrt is szépíti.
Felhasználhatod ételekhez, smoothie-kba, de akár még teát is készíthetsz belőle.