Mentes répatorta keksz
Hozzávalók 15 darabhoz:
-10 dkg zabpehely
-15 dkg tönkölyliszt
-10 dkg darált dió
-1 teáskanál sütőpor
-1 teáskanál őrölt fahéj
-1 csipetnyi só
-25 dkg reszelt sárgarépa
-20 dkg reszelt alma
-1 evőkanál reszelt gyömbér (vagy 1/2 teáskanál őrölt)
-10 dkg mazsola
-3 evőkanál mandulavaj (vagy kókuszolaj)
-2 evőkanál méz vagy juharszirup
Elkészítés:
Egy kisebb tálban összekeverjük a zabpelyhet, tönkölylisztet, darált diót, sütőport, fahéjat és a sót. Ezután jöhet bele az összes többi hozzávaló, amivel alaposan összekeverjük. 10 percig állni hagyjuk, amíg a sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 1 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.
Egy közepes keksz kiszúrót a tepsire teszünk és belenyomkodunk 2 evőkanálnyi masszát, hogy csinos korongokat kapjunk. Természetesen ez a lépés elhagyható, szabad kézzel is formázhatunk lapos kekszeket a tepsire. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után, jól záródó dobozban, hűtőben tároljuk maximum 5 napig.
Tipp:
A mazsola ebben a receptben a sütemény édességéről is gondoskodik, ezért, ha szeretnénk lecserélni, mindenképpen édeskés aszalt gyümölcsöt válasszunk, mint pl. a datolya.