Mentes répatorta keksz
2024-03-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 15 darabhoz:

-10 dkg zabpehely

-15 dkg tönkölyliszt

-10 dkg darált dió

-1 teáskanál sütőpor

-1 teáskanál őrölt fahéj

-1 csipetnyi só

-25 dkg reszelt sárgarépa

-20 dkg reszelt alma

-1 evőkanál reszelt gyömbér (vagy 1/2 teáskanál őrölt)

-10 dkg mazsola

-3 evőkanál mandulavaj (vagy kókuszolaj)

-2 evőkanál méz vagy juharszirup

Elkészítés:

Egy kisebb tálban összekeverjük a zabpelyhet, tönkölylisztet, darált diót, sütőport, fahéjat és a sót. Ezután jöhet bele az összes többi hozzávaló, amivel alaposan összekeverjük. 10 percig állni hagyjuk, amíg a sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 1 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.

Egy közepes keksz kiszúrót a tepsire teszünk és belenyomkodunk 2 evőkanálnyi masszát, hogy csinos korongokat kapjunk. Természetesen ez a lépés elhagyható, szabad kézzel is formázhatunk lapos kekszeket a tepsire. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után, jól záródó dobozban, hűtőben tároljuk maximum 5 napig.

Tipp:

A mazsola ebben a receptben a sütemény édességéről is gondoskodik, ezért, ha szeretnénk lecserélni, mindenképpen édeskés aszalt gyümölcsöt válasszunk, mint pl. a datolya.