Mennyei citromkrémes pitetorta
2021-11-15  /  Szerző:   /   Rúzs

Egyszerre édes és savanyú, krémes, habos és ropogós, ha kész omlós tésztával készítjük, akkor gyerekjáték ez a fantasztikusan pikáns citromkrémes pite, ami ünnepi asztalon is megállja a helyét, pedig tényleg egyszerű.

A savanykás és friss citromkrém, a roppanós omlós tészta és az édes sült tojáshab isteni triója ez a desszert, rusztikus, mégis elegáns, és senki nem tud neki ellenállni. A hab elhagyható a tetejéről, de mivel kell tojássárga a krémbe, ezért a fehérje tökéletesen felhasználható a tetejére, és ettől még különlegesebb, ráadásul csak pár perc plusz munka és sütés kell hozzá.

Ha kész omlós tésztával készítjük, akkor tényleg minimális munkát igényel, de ez a tésztaféle sem igényel nagy tapasztalatokat, otthon is könnyedén elkészíthető, de az igazi reveláció a citromkrém, ami nagyjából 3 perc alatt kikeverhető 3 alapanyagból, ami a sűrített tej, a tojássárga és a citromlé. Isteni finom hab nélkül is, de ha már megy a sütő és felütöttük a tojásokat, érdemes megkoronázni ezt az egyszerű desszercsodát egy kis édes tojáshabbal!

 

Citromkrémes pitetorta

Hozzávalók:

1 csomag kész omlós tészta - vagy házilag készítve ennek az adagnak a fele

A töltelékhez:

1 konzerv (400 g) cukrozott sűrített tej

3 tojás

3 citrom

10 dkg porcukor

1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés:

1. Az omlós tésztát elkészítjük és pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, ha lusták vagyunk, ami néha megegengedett, akkor a készet kitekerjük, és egy pitetálba beletesszük, finoman lenyomkodjuk, a széleket visszahajtjuk, ujjbeggyel hullámosra mintázzuk, az alját villával megszurkáljuk.

2. A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sűrített tejet és a citromok kifacsart levét, és alaposan összekeverjük, majd a tésztaalapra öntjük.

3. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 percet sütjük, amíg rezgős állagú lesz a töltelék. 

4. Közben a tojásfehérjéket elektromos robotgéppel elkezdjük habbá verni, ha már fehér és félkemény, hozzáadjuk a vaníliát és kanalanként a porcukrot, és kemény, fényes habbá verjük. Habzsákba töltjük, és a sütőből kivett citromos pite tetejére nyomjuk csókszerűen, de egyszerűen csak rá is halmozhatjuk, és villával kicsit szálasra fésülhetjük, közben a sütőt 230 fokra és grill fokozatra állítjuk.

5. A felforrósított sütőbe visszatolva 4-5 percet sütjük, hogy a hab karamellizálódjon, és eltűnjön a tojásból, amit nyersen nem szeretünk, vagyis pasztörizáljuk, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszelnénk és tálalnánk.

Forrás: Cookta