Kripta-villa avagy az örök szerelem háza
2018-06-08  /  Szerző:   /   Rúzs Magyarországon létezik egy hely ahol pároddal örök szerelemre lelhettek. Ha szeretitek a titokzatos legendákat, amik örök időkre szóló boldogsággal és szerelemmel kecsegtetnek, akkor a Balaton gyöngyszemének számító Fonyód meglepetést tartogat számotokra.


Az elveszett szerelem meséje egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor is Kolozsvárott egy ifjú gyógyszerész – Abrudbányai-Rédinger Ödön – beleszeretett egy gyönyörű fiatal lányba. Érzéseik kölcsönösek voltak így megtörtént az eljegyzés, ám Magdus három héttel az esküvő előtt meghalt.

A beteljesületlen nász örök nyomot hagyott az ifjúban, éveken át gyászolta szerelmét. Végül az I. világháborút követő bizonytalan években Magyarországra költözött és családot alapított, ám egykori kedvesét sose felejtette el. Eltervezte, hogy emlékhelyet épített neki egy csodálatos helyen, melyet az olaszországi Nápoly és Vezúv együttese ihletett. Egy badacsonyi kirándulás alkalmával fedezte fel, hogy a fonyódi Várhegy és a Sipos-domb olyan, mint a Vezúv és szomszédja, így született meg a döntés a villa pontos helyéről.

A mediterrán stílusú házat Cserna Sándor tervezte, melynek alagsorában kapott helyet – Magdus megmaradt emléktárgyai mellett – a Balaton-felvidéki vörös homokkőből kifaragott nászágy benne a két szerelmessel. Az elképzelt nászszobát kriptának nevezik, mert Ödön tervei szerint itt kaptak volna helyet földi maradványaik, ám miután Kolozsvár ismét román fennhatóság alá került a hamvak áthozatalának lehetősége örökre elveszett.


Úgy tartják, hogy Magdus és Ödön még ma is álmodik és hirdetik a ritka, de mégis előforduló el nem múló szerelmet, mely a sírnál sem ér véget. A lány csukott, míg a férfi nyitott szemmel álmodik, kinek jobb keze Magdus balján pihen. A legenda szerint, ha kedveseddel a nászágy fölött megfogjátok egy más kezét örök szerelemre és boldog jövőre leltek.

A villa földszintjén megtekinthető Molnár Csilla – az őszinte szépség – emléktárgyaiból készített tárlat, mely betekintést enged a tragikus sorsú szépségkirálynő életébe, akinek szobra az épület kertjében kapott helyet.

Ha felkeltettük érdeklődéseteket és úgy gondoljátok útnak indultok, próbáljatok olyan napot választani, amikor tiszta az idő, hiszen a villa, a Sipos-hegyen található Valkó kilátó mellett fekszik, ahol csodálatos panoráma tárul elénk. A túlpartra áttekintve felfedezhetjük az északi part kincseit, mint amilyen a Tihanyi-félsziget, Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc valamint a Tóti hegy, miközben lent hullámzik a Balaton.

Persze, ha megéheznétek, ne felejtsetek el betérni az épületben található a Villa Kávézóba, ahol remek süteményeket és kávékat kóstolhattok, miközben a csodálatos kilátásban gyönyörködhettek.