Kringel, az ellenállhatatlan fahéjas csavart kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg olvasztott vaj
1,8 dl langyos tej
1 tojás
csipet só
A töltelékhez:
5 dkg lágy vaj
4 evőkanál cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál darált mandula - elhagyható
Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és 5-10 percre félretesszük, amíg beindul az élesztő. Közben a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, összekeverjük. A tojást elhabarjuk, a felfutott tejhez adjuk az olvasztott vajjal együtt, finoman átkeverjük, majd a liszthez öntjük. Kézzel összedolgozzuk, míg rugalmas tésztát kapunk belőle, majd gombóccá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
2. Közben a töltelékhez a lágy vajat a cukorral és a fahéjjal alaposan összekeverjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd lelapogatjuk, és egy nagy és vékony téglalappá nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a fahéjas-cukros vajjal, meghintjük a darált mandulával, majd a tésztát szorosan feltekerjük. A tésztarudat 8 egyenlő részre vágjuk, mindegyiken sodrunk egy kicsit, majd hosszában félbevágjuk, vagyis nyitott féltekercseket kapunk. Kettesével megtekerve összefonjuk-csomózzuk, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
4. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-18 perc alatt szép aranyszínűre sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, és ízlés szerint tejjel, tejeskávéval kínáljuk.
Forrás: Cookta