Kovászos uborka készítése
2024-06-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Hozzávalók:

-tároló edény: pl. befőttes üveg

-uborka

-kapor

-só

-víz

-kenyér

Elkészítés:

Az uborkákat megmossuk és egy késsel háromnegyedéig félbevágjuk, majd a másik felét is bevágjuk merőlegesen az előző vágásra. A bevágott uborkákat egy üvegbe sorakoztatjuk. Kb. 12 db átlagos uborka fér bele a 2 literes befőttesüveg aljába, de rakhatjuk 2 sorba is. Beledugunk 2-3 szál friss kaprot.

Teljes üvegnyi uborkára 80 g sóból és 2 liter meleg csapvízből készített oldatot öntöttünk. A só mennyiségét ízlés szerint lehet növelni. A meleg víz legyen a legmelegebb, ami a csapból folyik.

Erre tesszük rá a szelet kenyeret, lefedjük egy tányérral és meleg helyre tesszük úgy kb. 3 napra. Azt kell figyelnünk, hogy az uborkák elveszítsék az élénk zöld színüket, a víz pedig zavarossá váljon. Ha lezajlott a folyamat, akkor a kenyeret eltávolítva hűtőbe téve pár hétig elállnak.

A kovászolás egy erjedési folyamat, azaz fermentáció. A tejsavas fermentáció beindulásának gyorsításához szükséges a kenyér, de elviekben anélkül is végbemegy.

Magát az erjedést jótékony baktériumok végzik így a végeredmény nem csak finom, hanem egészséges is.

A legjobb, ha maga a kenyér is kovászos és nem élesztős az eredmény is sokkal finomabb lesz. Arra viszont ügyelni kell, hogy a rossz baktériumok ne tudjanak elszaporodni, ezért, ha a kovászos uborka leve zavaros lesz és az uborkák elveszítik a friss zöld színüket, azaz készen van, akkor a kenyeret eltávolítva helyezzük hűtőbe. Van lehetőség tovább eltarthatóságra, de erről majd a bejegyzés végén ejtek szót.

Általában azt mondják, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz, csak 25–30 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg kell hozzá csak. Ha túl sok meleg éri vagy megfázik a folyamat leállhat. Ebből kiindulva a konyhapulton is készíthetjük ha elég meleg van hozzá.

Hosszú tárolás

Ha szeretnénk, hogy hosszú ideig elálljon, akkor az uborkákat mossuk meg a levet szűrjük le és forraljuk fel. Az üveget sterilizáljuk. Pakoljuk vissza az uborkákat és a felforralt lehűtött levet öntsük rá vissza és zárjuk le. Így elméletben télire is eltehetjük hűtés nélkül.