Áfonyás sajttorta
2024-06-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

-40 dkg áfonya

-3 ek. barna cukor

A tésztához:

-20 dkg darált keksz

-2 ek. őrölt mandula

-2 ek. barna cukor

-5 ek. olvasztott vaj

A töltelékhez:

-50 dkg krémsajt

-12 dkg porcukor

-3 ek. rizsliszt

-4 tojás

-1 pohár tejföl (15 dkg)

-1 citrom leve

-1 ek. vaníliapaszta

A tetejére:

-4 dl zsíros tejszín

-3 ek. porcukor

Elkészítés:

Az áfonyát megmossuk, félre teszünk egy marékkal. A barna cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a maradék áfonyát és összefőzzük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához összedolgozzuk a kekszet a mandulával, a cukorral és az olvasztott vajjal. A 24 cm-es kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A sütőben 10 percig elősütjük.

A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban kézi mixerrel összekeverjük, majd beleforgatjuk az áfonyát, és botmixerrel pürésítjük. A tésztára halmozzuk a krémet, és 160 °C-ra visszakapcsolva, a sütőben 50 perc alatt megsütjük. (tűpróbával ellenőrizzük) Hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, a tortára halmozzuk, a félretett áfonyával megszórjuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva