Áfonyás sajttorta
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
-40 dkg áfonya
-3 ek. barna cukor
A tésztához:
-20 dkg darált keksz
-2 ek. őrölt mandula
-2 ek. barna cukor
-5 ek. olvasztott vaj
A töltelékhez:
-50 dkg krémsajt
-12 dkg porcukor
-3 ek. rizsliszt
-4 tojás
-1 pohár tejföl (15 dkg)
-1 citrom leve
-1 ek. vaníliapaszta
A tetejére:
-4 dl zsíros tejszín
-3 ek. porcukor
Elkészítés:
Az áfonyát megmossuk, félre teszünk egy marékkal. A barna cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a maradék áfonyát és összefőzzük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához összedolgozzuk a kekszet a mandulával, a cukorral és az olvasztott vajjal. A 24 cm-es kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A sütőben 10 percig elősütjük.
A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban kézi mixerrel összekeverjük, majd beleforgatjuk az áfonyát, és botmixerrel pürésítjük. A tésztára halmozzuk a krémet, és 160 °C-ra visszakapcsolva, a sütőben 50 perc alatt megsütjük. (tűpróbával ellenőrizzük) Hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, a tortára halmozzuk, a félretett áfonyával megszórjuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva