Kokárda perec
2025-03-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

Tésztához:

-65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)

-2 tk (10 g) só

-2 tk (10 g) kristálycukor

-25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 csomag (7 g) szárított élesztő

-2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)

-1,5 dl (150 g) víz

-50 g vaj

Piros tésztába:

-10 g pirospaprika (őrölt)

-10 g víz

Zöld tésztába:

-50 g pesto

-kb. 30 g búzafinomliszt (BL 55)

A kenéshez:

-1 egész tojás (M-es)

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 3 db-ba vágjuk. Egyharmada marad natúr.

Egyharmadába belegyúrjuk az őrölt pirospaprikát (ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy könnyebben eldolgozható legyen).

Az utolsó harmadába beledolgozzuk a pestót (ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk hozzá). Ezután 40 percet kelesztjük a három gombócot.

8 egyenlő részre osztjuk mindegyik gombócot, majd rúddá sodorjuk őket. Semmiképpen ne legyünk "erőszakosak" a tésztával. Ha nem akar nyúlni, akkor hagyjuk néhány percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és "csíkos" lesz a perec.

Mindegyik színből fogunk 1-1 szálat és összecsavarjuk, majd csinálunk belőle egy karikát úgy, hogy két szárat hagyunk alul. A találkozási ponton lenyomjuk a tésztát.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket, majd lekenjük őket egy felvert egész tojással. kb. 20-30 percig kelni hagyjuk őket.

200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik.