Kokárda perec
Hozzávalók
Tésztához:
-65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
-2 tk (10 g) só
-2 tk (10 g) kristálycukor
-25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 csomag (7 g) szárított élesztő
-2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
-1,5 dl (150 g) víz
-50 g vaj
Piros tésztába:
-10 g pirospaprika (őrölt)
-10 g víz
Zöld tésztába:
-50 g pesto
-kb. 30 g búzafinomliszt (BL 55)
A kenéshez:
-1 egész tojás (M-es)
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 3 db-ba vágjuk. Egyharmada marad natúr.
Egyharmadába belegyúrjuk az őrölt pirospaprikát (ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy könnyebben eldolgozható legyen).
Az utolsó harmadába beledolgozzuk a pestót (ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk hozzá). Ezután 40 percet kelesztjük a három gombócot.
8 egyenlő részre osztjuk mindegyik gombócot, majd rúddá sodorjuk őket. Semmiképpen ne legyünk "erőszakosak" a tésztával. Ha nem akar nyúlni, akkor hagyjuk néhány percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és "csíkos" lesz a perec.
Mindegyik színből fogunk 1-1 szálat és összecsavarjuk, majd csinálunk belőle egy karikát úgy, hogy két szárat hagyunk alul. A találkozási ponton lenyomjuk a tésztát.
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket, majd lekenjük őket egy felvert egész tojással. kb. 20-30 percig kelni hagyjuk őket.
200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik.