Kinek kell kezdeményeznie?
2024-06-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Az ismerkedés első lépését megtenni mindig nehéz, legyen szó férfiakról vagy nőkről. Kevesen érzik magukat elég magabiztosnak ahhoz, hogy kezdeményezzenek, kivéve a született hódítókat, akik nem ismerik a gátlásokat, de lássuk be ez a ritkább. Sőt! Még az is gyakori eset, hogy már régóta szemezünk valakivel, de egyikünk sem lép előre, hogy elinduljon a beszélgetés.


Amikor már beszélgetünk, a következő lépés az érintés, ami még nehezebb ügy. Sokan tartanak attól, hogy visszautasítják őket, vagy hogy félreértik a gesztusaikat. Régen sem volt mindez egyszerű, de legalább tisztábbak voltak a szerepek: a férfiak kezdeményeztek, a nők pedig finom jelekkel mutatták ki érdeklődésüket. Ez persze korlátozta mindkét nem cselekvési szabadságát. Azok a nők, akik mertek kezdeményezni, gyanúsnak tűntek, míg a visszahúzódó férfiak gyakran elszalasztották az esélyeiket.

Tény, hogy az erősebbik nem képviselői sokszor csak a nagyon egyértelmű jeleket veszik észre. Ha egy nő diszkréten próbál közeledni, lehet, hogy teljesen elkerüli a férfi figyelmét. Egy korábbi, külföldi felmérés szerint a társkereső nők 41%-a gondolja, hogy a férfiaknak kell kezdeményezniük, különösen a 30 év alattiak körében. A párkapcsolatban élő nők már megengedőbbek, 28%-uk véli úgy, hogy a férfinak kell megtennie az első lépést.

Az igazán problémás helyzet azonban az egyedülálló férfiak körében van. Csak 14%-uk hajlandó kezdeményezni, míg 79%-uk úgy gondolja, hogy inkább a nőnek kellene megtennie az első lépést. Ez elég meglepő hozzáállás, főleg, ha azt nézzük, hogy a 30 év alattiak túlnyomó többsége szintén a nőkre hárítaná ezt a "feladatot". A párkapcsolatban élő férfiak is hasonlóképpen gondolkodnak: 69%-uk szerint a nők kezdeményezzenek.

A férfiak ugyanis az emancipációra hivatkoznak: ha a nők mindenben egyenjogúak akarnak lenni, akkor a társkeresésben is legyenek aktívabbak. Ez az érvelés nem teljesen alaptalan, de a felelősség ilyen mértékű áthárítása inkább a szerepek megcseréléséhez vezet, mint az egyenjogúsághoz.

Nálunk talán kicsit konzervatívabban gondolkodunk. Sok nő még mindig cikinek érzi a kezdeményezést, különösen, ha konkrét lépésekről van szó. Egy kávémeghívás talán még elmegy baráti gesztusként, de ha egyértelműen ismerkedni szeretnénk, akkor sokan még mindig a férfiaktól várják a kezdeményezést.

Az online társkeresés megkönnyíti a dolgokat, hiszen ott eleve tudjuk, hogy a másik is partnert keres. Itt a férfiak jóval több első levelet küldenek, mint a nők. Sokan azonban nem élnek ezzel a lehetőséggel, pedig érdemes lenne. Ha érdeklődünk valaki iránt, nyugodtan kezdeményezhetünk.

 

Ez is érdekelhet! - Így kezdeményezz nőként!