Kiderült, miért leszel boldogabb, ahogy öregszel
2022-09-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A kutatások azt mutatják, hogy sokan számolnak be arról, hogy az 50-es és 60-as éveikben boldogabbak. Íme, miért!

Ezen a ponton számos tanulmány megvizsgálta, hogyan változik az általános boldogságérzeted (vagy amit a pszichológusok néha „jólétnek” neveznek, mert ez tudományosabban hangzik) az életed során. Szerte a világon hasonló mintát látunk, amely szerint a boldogságod tinédzserkorodtól huszonéves korodig csökken, és körülbelül 50 éves korodig alacsony marad, majd ismét emelkedni kezd, és tovább emelkedik a hatvanas éveidig.

Két dolgot fontos előre elmondani: Az a megfigyelés, hogy az emberek átlagos boldogságszintje huszonévesen csökken, és alacsonyabb marad, nem jelenti azt, hogy ez a minta szükségszerűen minden emberrel megtörténik. Vannak olyan emberek, akiknek a boldogsága nem változik sokat, vagy olyan életkörülmények lehetnek, amelyek még későbbi életükben is csökkentik a boldogságukat.

Ezenkívül nagy egyéni különbségek vannak abban, hogy az emberek általában mennyire boldogok. Egyes kutatók azt sugallják, hogy ez az emberek boldogságát tükrözi, ahol egyesek természetesen nagyon boldogok, mások pedig nem. Még ha boldogabb is vagy, mint az átlagember, a saját boldogságod még mindig alacsonyabb lehet a húszas, harmincas és negyvenes éveidben, mint a tizenévesben vagy ötvenes-hatvanas éveidben.

Szóval miért történik ez?

Ha megnézed, hogy egy adott pillanatban mennyire vagy boldog és elégedett az életeddel, akkor általános boldogságszintednek körülbelül a fele ebből a genetikailag meghatározott boldogság-beállítási pontból származik. A többi mind a jelenlegi helyzettel, mind a közelmúlt eseményeivel kapcsolatos. Ha a közelmúltban súlyos betegséged volt, anyagi nehézségekkel küzdesz, vagy sok stresszel küzdesz a magánéletedben, akkor ez rontja a jóléted.

Az ötvenes-hatvanas éveiben járó embereknek sokkal több pozitív helyzeti tényezője van, amelyek befolyásolják a boldogságot, mint a fiatalabbakban. A felmérések azt mutatják, hogy az ebbe a korosztályba tartozó emberek nagyobb biztonságban vannak pénzügyeikben, mint a fiatalabbak. A fiatalabbak általában kevesebb pénzt kapnak, mint az idősebbek (akik nagyobb tapasztalattal rendelkeznek), annak ellenére, hogy gyakran próbálnak lakást vásárolni és családot alapítani. Nemcsak az idősebb felnőttek fizetnek többet, hanem gyermekeik is gyakran elhagyják otthonukat és befejezik tanulmányaikat. Az idősebb felnőttek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat karrierjüket illetően, mert jobban átérzik, hogyan fog alakulni karrierjük hátralévő része, mielőtt a visszavonulás mellett döntenek.

Ha még nem töltötted be a negyvenes évet, tehetsz-e valamit a közérzetednek javítása érdekében azon túl, hogy megvárod, amíg megöregszel? Szerencsére igen.

Fiatal éveidben a jólétet nagy mértékben hátráltatja a bizonytalanság. Nem tudod, hogyan alakul az életed vagy a karriered, és aggódsz miatta. Ha nem találtál partnert, és reméled, hogy találsz egyet, akkor aggódsz miatta. Ha családot alapítottál, nem tudod, hogyan fog menni a szülői nevelés, ezért aggódsz miatta.

De nem feltétlenül kell aggódnod a bizonytalanság miatt. Kalandként is kezelheted. Fogalmazd meg ezeket az ismeretleneket, mint lehetőséget, hogy meglátogasd jövőd fel nem fedezett országát. Még mindig érezhetsz egy kis szorongást a közelgő események miatt, de ha ez a szorongás leginkább izgalom, akkor segíthet abban, hogy élvezd a pillanatnyi dolgokat – még akkor is, ha ezek az események nem úgy alakulnak, ahogyan azt eltervezted.

Ennek egyik módja az, ha visszatekintesz életed más időszakaira. Például a legtöbb ember úgy emlékszik a középiskolára, mint az élet csodálatos és boldog időszakára, amely mentes a kötelezettségektől, és tele van idővel a barátokkal való együttlétre és önmaga felfedezésére. Ennek ellenére a középiskolás diákok tényleges napi tapasztalatai sok szorongással is járnak a felnőtté válás, a főiskolai tanulmányok vagy az állásszerzés miatt. A középiskola azért néz ki jobban a visszapillantó tükörben, mert megszűnt a bizonytalanság (és az ezzel járó szorongás). Tudod, hogyan alakult eddig az életed.

Emlékezz tehát arra, hogy ha 10 vagy 20 év múlva visszatekintesz az életedre, akkor arra is szeretettel fogsz emlékezni, mert tudni fogod, hogyan alakultak a dolgok. Ha később élvezni fogod ezeket az időket, akkor most is élvezheted. Irányíthatod életed azon aspektusait, amiket csak tudsz, és hagyod, hogy a véletlenszerű események befolyást gyakoroljanak, és elfogadod vagy kezeled a következményeket. Azáltal, hogy arra összpontosítasz, amid van, és amit irányítani tudsz, segítesz megakadályozni, hogy a bizonytalanság lehúzza a hangulatod.

Továbbá, ha visszatekintesz az életedre, valószínűleg nem fogod rosszul érezni magad a lakóhely nagysága vagy az éttermekben elfogyasztott jó ételek száma miatt. Gondolni fogsz a barátaidra, a családodra, a teljesítményeidre és a kalandjaidra. Ez azt jelenti, hogy még az adott pillanatban birtokolt pénzösszeg sem tűnik olyan fontosnak, ha visszagondolunk rá. Annak ellenére, hogy megterhelő lehet olyan helyzetben lenni, ahol alig hozod ki a megélhetést, inkább koncentrálj arra, amire képes vagy, mint arra, amire nem.