Csavart almás
2025-11-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 darabhoz

A tésztához:

-1,5 dl langyos tej

-2,5 dkg élesztő

-2 ek. cukor

-25 dkg liszt

-1 tojás

-5 dkg margarin

-1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

-1 kg alma

-3 ek. cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-1 mk. fahéj

-5 dkg durvára tört dió

A kenéshez:

-1 tojás

Elkészítés:

A tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és meleg helyen kb 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradék hozzávalókat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk, kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától. Letakarjuk, és meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, az almákat meghámozzuk, húsukat a sajtreszelő durvábbik részén lereszeljük. Rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és elkeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastag téglalappá. Az almát kinyomkodjuk, a levére nem lesz szükségünk. A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk, és megszórjuk a dióval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 3-4 cm vastag csíkokat vágunk, amelyeket megtekerünk párszor és a vágott végeit kicsit összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távol, mert még nőni fognak.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A tésztát megkenjük enyhén felvert tojással, addig még kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik, majd kb. 15-20 perc alatt arany barnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva