Kevert almafánk
2024-10-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

-2 dkg élesztő

-1 dl tej

-1 ek. porcukor

-3 savanykás alma

-20 dkg liszt

-1 mk. őrölt fahéj

-10 dkg cukor

-1 tojás

-bő olaj a sütéshez

-porcukor a szóráshoz

-almakompót a tálaláshoz

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a porcukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az almát vékonyan meghámozzuk, húsát sajtreszelőn lereszeljük.

A lisztet a felfuttatott élesztővel, a fahéjjal, egy csipet sóval, a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverőgéppel galuska állagú tésztává keverjük. 10 percig pihentetjük.

Nem túl forró olajba szaggatjuk a tésztát úgy, hogy a közepébe mélyedést alakítunk ki. (Ne legyenek túl nagyok a fánkok, mert sütés közben megnőnek.) Először fedő alatt sütjük, majd átfordítjuk, ekkor már fedő nélkül sütjük szép aranybarnára. Porcukorral megszórva, almakompóttal kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

1 darab: 197 kcal