Így válasszunk frizurát arcformánkhoz és testalkatunkhoz!
2019-06-26  /  Szerző:   /   Rúzs Bár a szépségszakértők szerint az ovális arcforma az etalon, a szögletes, a kerek és a hosszúkás is csodaszéppé tehető egy jól megválasztott frizurával. A tökéletes fazonnak azonban nem csak arcunkhoz kell passzolnia. Íme a legfontosabb, testalkathoz illő frizura tippek!

Így válasszunk frizurát arcformánkhoz!

Szépségszakértők, sminkesek egyöntetű véleménye, hogy a legszerencsésebb arcforma az ovális, amely ideális arányokkal rendelkezik, ezért akinek ovális az arca, rengeteg frizura között válogathat, mert mindegyik jól fog állni neki. Ennél az arcformánál nagyon elegáns, ha a fül mögé vagy teljesen hátra fésüljük a hajat, amely láttatni engedi az arc finom vonalait. Jól áll a hosszú, egyenes frizura, a hullámos és a rövid, tépett is. A választásnál kerülni kell az olyan frizurát, amely takarja az arcot, vagy amelyik felül fel van tupírozva, mert az megbontja az arc arányait. Híres, ovális arcú sztár Rihanna és Kate Winslet.

Rihanna

A kerek arcformájú nők – jellemzőjük a kerek áll és hogy arcuk az arccsontnál a legvastagabb - arcuk hosszítására kell törekedjenek, és arcszélességük tompítására. Ezért, ha frufru mellett döntenek, alapszabály, hogy az ne legyen túl tömött és rövid, mert az még inkább összenyomja az arcot. Jó választás viszont az oldalválasztékú, kicsit tépett hatású frizura. A hajválaszték lehet középen, de oldalt is, mindkét esetben hosszítja az arcot, mint ahogy a hosszú haj is, amely akkor nyújt optikailag, ha legalább áll alá ér. Ihletet meríthetünk például Drew Barrymore hajviseleteiből, aki a kerek arcú típusba tartozik.

Drew Barrymore

Szögletes állnál vagy szögletes arcformánál – amely lehet négyzet vagy téglalap alakú- az arc összhatásának lágyítására van szükség, és a hullámos vagy tépett, szélfútta hajjal pont ezt a hatást érhetjük el. Kerülni kell viszont a rövid frizurákat, melyek pont a szögletes pontokra irányítják a figyelmet. Jennifer Aniston is a szögletes típusba tartozik és mára névjegyévé vált a lépcsőzetesre vágott, középválasztékú hajzuhataga. A középválasztékból kiinduló hullámos fürtök is előnyösek, mint amilyen frizurát Jennifer Garner is gyakran hord.

Jennifer Aniston

A keskeny arcra jellemző a magas homlok, keskeny áll és a magasan elhelyezkedő arccsont, így ennél a típusnál az a cél, hogy optikailag kicsit megrövidítsük, másrészt szélesítsük az arcformát, éppen ezért a nagyon hosszú haj egyáltalán nem ajánlott. A fokozatos hajvágás, oldalválasztékkal fantasztikusan áll ennek a típusnak, jó példa rá Sarah Jessica Parker. Kiváló választás a szinte már extrém göndör vagy nagy loknis frizura is.

Sarah Jessica Parker

A szív alakú arcra – amikor a homlok szélesebb, mint az állcsont, az arc lefelé keskenyedik, az áll kicsi és hegyes – klasszikus példa Reese Witherspoon vagy Keira Knightley, akiktől nagyszerű ötleteket leshetünk el, ha mi is ebbe az arctípusba tartozunk. Amiről le kell mondani, az a rövid bob és a szuperrövid és fejre lapuló frizurák, melyek túlságosan is az állra terelik a figyelmet. Nagyon szépen érvényesülnek viszont ennél az arcformánál a legalább állig érő vagy hosszabb fazonok, a rétegesen vágott haj – itt is lényeges, hogy a legrövidebb tincs legalább állhosszúságú legyen-, az oldalfrufruk és a hullámos haj.

Reese Witherspoon

Milyen frizura illik a testalkatunkhoz?

Ha az alacsony termet kerekded idomokkal párosul, nem ajánlottak a dús, loknis, feltupírozott hajköltemények és a nagyon hosszú haj sem. Telitalálat viszont a sportos apródfrizura vagy más, gondosan megformázott rövid fazon. A tarkónál legyen rövid a haj, esetleg lépcsőzetesre vágott, a fedőtincsek pedig itt-ott legyenek hosszabbak.  Az ebbe a típusba tartozók bátran viselhetnek rövidebb vagy állig érő bobot, lépcsőzetesre vágott vállig érő frizurát is.

frizura

Alacsony, filigrán alkatnak a pimasz, rövidre vágott frizurától kezdve a klasszikus bubi- vagy apródfrizuráig minden megengedett. A szokványos formák lépcsőzetes vágással, begöndörítéssel vagy tépett tincsekkel tehetők könnyedebbé. Fontos, hogy a haj ne legyen hosszabb az áll vonalánál. Amiről viszont le kell mondani a törékeny testalkatúaknak, az a hosszú és hullámos „sörény”.

frizura

Magas, vékony lányoknak a merev, extrém fazonok nem ajánlottak, a lágy loknik, laza esésű fazonok azonban kifejezetten előnyösek. Magas és erőteljes hölgyeknek pedig a közhiedelemmel ellentétben nem a rövidre vágott fazon a legjobb választás - mivel a kicsi fej még nagyobbnak láttatja a testet. Számukra a vállig érő hossz az optimális. A leglényegesebb, hogy a frizura dús, lágy esésű legyen. A csigákban göndörödő fürtökről viszont le kell mondani, mert erősítenek.

frizura

Forrás: Activebeauty