Így tisztítsd meg a gáztűzhely rácsát!
2022-09-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A gáztűzhely a konyha egyik főszereplője, tisztasága a helyiség általános higiéniáját is jelzi. A kulcskérdés tehát ennek a készüléknek a tisztán tartása, amelyet minden nap használunk, és minden főzés után elkerülhetetlenül koszos lesz.

Az égett zsírt, az ételkiömléseket és más égéstermékeket nagyon nehéz karcolások és foltok nélkül megtisztítani.

A hideg zsíroldó a leghatékonyabb módszer a zsír és az égett foltok eltávolítására. Használd, hogy elkerüld a fényes porcelán vagy fém felületek megkarcolását. Ezek a termékek lúgosak, tisztításhoz vastag gumikesztyű használata javasolt.

Ezeket a zsírtalanítókat eredetileg ipari szennyeződések eltávolítására tervezték, így tisztítóerejük garantált. A tűzhelyen kívül rozsdamentes acél edények tisztítására is használhatók. A hideg zsírtalanítók garantálják a karcmentességet és az újonnan tiszta, fényes felületet, de csak zománcozott felületeken szabad használni őket, mivel a tűzhely oldaláról a sima festéket is lecsiszolják.

A zsírtalanító folyadékok palackjai általában szórófejesek, így a terméket egyenletesen lehet a tisztítandó felületre permetezni. Hagyd hatni 10-15 percig, majd bő vízzel öblítsd le, és többször öblítsd át. Ha rendkívül makacs zsírfoltokkal, ráragadt ételmaradékokkal és korommal van dolgod, vedd le a rácsot a tűzhelyről, és tedd egy nagy, vastag szemeteszsákba.

Alaposan permetezd be zsíroldószerrel, majd zár dle a zsák száját, és hagyd állni néhány órán át. Ezután bő vízzel mosd le a feloldódott szennyeződést. Ezek a zsírtalanítók grillező és elektromos sütőgrillekre, egyéb sütőlapokra és acél főzőedényekre is használhatók. A kád oldalára tapadt zsírt és a mosdókagylókról a szappanmaradványokat is eltávolítja, és ugyanilyen hatékonyan működik a csempéken is. A gumikesztyű mellett ne felejts el szellőztetni a zsírtalanító használata közben és után!

A szódabikarbóna és a természetes citromlé is bevált otthoni tisztítószerek évszázadok óta, de más ételfoltokon hatékonyabbak, mint a zsíros felületen. Az almaecet és porcukor keveréke a rácsra tapadt ételmaradékot is feloldja. A mosószóda, ha műanyag súrolókorongokkal együtt használod, segíthet eltávolítani a tűzhelyről a mérsékelt szennyeződést.