Így tisztítsd kíméletesen, de mégis hatékonyan az ékszereidet!
2020-02-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy szép ékszer a legegyszerűbb ruhadarabot is képes különlegessé varázsolni, így érdemes az állapotára kiemelt figyelmet fordítani. De akkor sincs minden veszve, ha már nem olyan csillogó, mint új korában, hiszen az alábbi tippekkel könnyedén újra fényessé tudjuk varázsolni.


Arany ékszer

Arany ékszer esetén rettentő fontos, hogy ne használjunk túl erős tisztítószereket, túl kemény keféket vagy túl durva rongyokat, ugyanis ezek mindegyike komoly károkat tehet a fémben, össze is karcolhatja azt. Az alábbi anyagokat azonban nyugodtan alkalmazhatjuk.

Sütőpor: Szórjunk egy kevés sütőport egy puha mikroszálas rongyra, majd óvatosan dörzsöljük át vele az ékszert. Ezután öblítsük le folyó víz alatt, töröljük át, és ismét gyönyörködhetünk kedvenc darabunkban.

Mosogatószer: Adjunk pár csepp mosogatószert egy tál langyos vízhez, majd tegyük bele a tisztítandó ékszereket. Tizenöt perccel később vegyük ki, egy puha fogkefe segítségével dörzsöljük át azokat, langyos vízzel öblítsük le, végül egy puha ronggyal töröljük szárazra. Amennyiben még nem elég csillogó, akkor tovább fényesíthetjük egy polírozó ronggyal.


Ezüst ékszer

Sütőpor: Az aranyhoz hasonlóan az ezüst ékszereket is gyönyörűen megtisztítja a sütőpor, azonban ehhez más módszert kell alkalmaznunk. Egy kevés vizet keverjünk össze annyi sütőporral, hogy egy krém állagú masszát kapjunk, amit egy puha fogkefe segítségével vihetünk fel az adott ékszerre. Harminc percig hagyjuk hatni, majd alaposan mossuk le.

Alufólia: Ezt a trükköt kémia órán is taníthatnák. Béleljünk ki egy tálat alufóliával, majd öntsünk bele forró vizet, adjunk hozzá egy teáskanál sót, végül tegyük bele a tisztításra váró ékszereket. A só és az alumínium mágnesként vonzzák magukhoz a lerakódásokat és szennyeződéseket. Az alufólia elszíneződik, fekete lesz, az ékszer pedig ismét ezüstszínű. Ezután még öblítsük le vízzel, és töröljük át egy száraz, puha ronggyal.

Fogkrém: A fogkrém nem csak a fogainkra van jótékony hatással, hanem az ezüst ékszereinkre is. Tegyünk egy keveset a tisztítandó ékszerre, majd egy puha kefe vagy rongy segítségével dörzsöljük át. Ezután mindössze le kell öblítenünk és áttörölnünk.


Forrás: Activebeauty