Mit jelent a „No contact” szabály, és miért fontos, hogy betartsd?
2020-02-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A kapcsolattartás valamennyi formájának megszüntetése, azaz angolul „no contact” szabály alapvetően szakítás után lép életbe.

Amikor egy párkapcsolatban kimondják, hogy vége, az általában mind a két felet megviseli lelkileg és testileg egyaránt. Biztosan Te is átélted már, amikor úgy érezted, hogy hirtelen kicsúszott a lábad alól a talaj, elsötétült előtted a jövő, és reggelente legszívesebben fel sem keltél volna az ágyból.

Ilyen stresszes lelkiállapotban érthető, hogy az egyetlen biztosnak látszó pontba próbálsz kapaszkodni, a megszépült régi közös emlékekbe, amelyet az exeddel együtt éltél át. Egészen eddig a napig ő volt az, akivel elsőként megosztottad, bármi is történt Veled, a jót és rosszat egyaránt. De most csak egy feneketlen űr tátong a helyén, és nincs, aki kitöltse.

Gyakori eset, hogy emiatt nem is tudod teljesen elengedni őt. „Csak egy üzenet”, „barátok azért még lehetünk”, ilyen és ehhez hasonló magyarázatokkal próbálod legalizálni, hogy miért akarod legalább a kapcsolat látszatát fenntartani. Talán titokban, a szíved mélyén még egy újrakezdésben is reménykedsz.

De az igazság az, hogy minél tovább fogod a volt párod kezét, annál nehezebb lesz tovább lépned. Ezért olyan létfontosságú a „zéró kommunikáció” szabálya, mert leginkább ez segíthet meggyógyítani a lelkedet ért sebeket.

Mit jelent a „no contact”, magyarul „zéró kommunikáció” szabálya?

Az elnevezés elég beszédes, hiszen a kapcsolattartás minden formájának beszüntetésére utal az exed és közötted. Se email, se telefon, se üzenetek, se csetelés, se találkák, és különösen semmi intimitás. Legalábbis részedről. Ha a volt párod próbálkozik is, Te sosem válaszolsz.

Ezt is olvasd el! Hogyan felejtsd el, ha még mindig szereted?

Meddig tart a „zéró kommunikáció” időszaka?

Szakértők azt ajánlják, hogy legalább 30 napig érdemes kibírnod. Egy hónap után pedig tarts egy önvizsgálatot, és próbálj egyetlen fontos okot találni arra kérdésre, hogy miért szeretnéd az exeddel újra felvenni a kapcsolatot. Valószínűleg nem fogsz ilyen indokot találni.

Mindig emlékezz arra, hogy ez a szabály nem róla, hanem csakis Rólad szól, arról, hogy erősebben és magabiztosabban léphess egy új élet felé.

Hogyan segíthet Neked ez a szabály?

1.       Megváltoztatja a nézőpontod

Ez a „néma” időszak remek alkalom arra, hogy átgondold a kapcsolatotokat, és az eddigi életedet. Meg persze az okokat, amelyek a szakításhoz vezettek. Ha továbbra is találkozgatnál a volt pároddal, akkor nem tudnál hideg fejjel tekinteni az elmúlt időszakra.

2.       Meggyorsítja a lelki sebek begyógyulását

Nehéz valakit elfelejteni, ha folyamatosan ott van melletted, mert újra és újra feltépi a régi sérelmeket. Esetleg hiú reményeket is táplál benned az újrakezdésre. Ha eltávolodsz tőle minden tekintetben, akkor sokkal könnyebben el tudod majd fogadni, hogy vége, és enged továbblépni.

3.       Hozzásegít új élmények átéléséhez

Amikor nem vagy összekötve egy másik emberrel, akkor lehetőséget kapsz rá, hogy olyan új lehetőségeket fedezz fel, amelyeket eddig észre sem vettél, vagy egyszerűen csak nem maradt már energiád rájuk.

Mikor szegheted meg a szabályt?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amelyekben nehezen lehet ezt a szabályt betartani, például, ha közös gyerekeitek vannak, vagy esetleg együtt vezettek egy vállalkozást. Ezekben az esetekben is van lehetőséged arra, hogy minimálisra korlátozd a kommunikációt, és kizárólag a párkapcsolatotokat nem érintő témákról essen szó. Az idő ilyenkor is segít. Ha már mindketten új életet tudtatok kezdeni, akkor már sokkal könnyebb lesz egy ilyen helyzet elviselése is.

Újrakezdhetitek együtt?

Az interneten keringenek olyan nézetek, amelyek szerint a „zéró kommunikáció” szabály betartásával csak azt éred el, hogy a volt párod „üldözzön”. Ez a feltételezés abból indul ki, hogy az embereknek (különösen a férfiaknak) mindig az kell, akit nem tudnak megszerezni. Ha az exed azt látja, hogy Te boldogan éled tovább az életed nélküle, akkor rájön, hogy mégis hiányzol neki. Lehet, hogy van némi igazság ebben, mégsem szabad ilyen indokkal alkalmaznod ezt a szabályt. A „zéró kommunikáció” ugyanis azért van, hogy meggyógyulj, és visszanyerd az önbizalmad, és nem azért, hogy visszaszerezd általa a korábbi partnered.

Egy kapcsolat felbomlása sosem egyszerű ügy, és az elején még gondolni is nehéz arra, hogy megszakíts az exeddel minden kapcsolatot. De valószínűleg mégis ez a legjobb módja annak, hogy gyorsabban túl legyél a múlton, és elkezdhesd a jövőt.