Így tedd környezetbaráttá az ünnepeket!
2020-12-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Több millió kivágott fenyő, papírszemét és áramot fogyasztó fényfüzérek sokasága. Sajnos már a karácsony is egy veszélyes ünnep a környezetünk szempontjából. De ezen szerencsére tudunk változtatni. Az alábbi tippeknek hála sokkal környezetbarátabb lehet az ünnep.

„Zöld” karácsonyfa

A legtöbb otthonban élő fenyőt öltöztetnek ünnepi pompába, de ezek sok esetben nem is olyan “zöldek”, mint amilyennek látszanak. Tény, hogy számos fenyőt direkt erre a célra ültetnek, viszont ezeket sok esetben műtrágyával kezelik, ami nem környezetkímélő. Ha ennek ellenére nem szeretnénk lemondani az élő fenyőről, akkor próbáljuk ki a fakölcsönzést. Számos kertészet és barkácsáruház nyújt már ilyen szolgáltatást.

Sokan érvelnek a műfenyők mellett is, hiszen azoknak köszönhetően nem kell minden évben újabb fenyőfákat kivágni. Ennek ellenére számos környezetvédelmi szakértő nem javasolja ezt a megoldást, hiszen egy ilyen fa gyártása során átlagosan 8,1 kg szén-dioxid termelődik. Ezen kívül évtizedekig eltart, amíg lebomlanak. Ha pedig mindenáron valami különlegesre vágyunk, akkor az alternatív karácsonyfákat ajánljuk.

Kerüljük a műanyagot

A műfenyőhöz hasonlóan a műanyagból készült díszek használata sem javasolt! A lametta és a műanyag gömbök helyett készítsünk saját kezűleg díszeket akár szalmából, figurákat viaszból, de használhatunk szárított narancsszeleteket vagy egész fahéjat is. A szövetszalagok szintén remekül mutatnak a fán, de akár mézeskaláccsal is díszíthetjük. Annyi környezettudatos lehetőségünk van, hogy felesleges minden évben újabb műanyagdíszeket vásárolni.

Spóroljunk a világítással

Ha mindenáron szeretnénk fényfüzért tenni a fára, akkor LED-es verziót válasszunk, hiszen az sokkal kevesebb energiát fogyaszt. És figyeljünk arra, hogy csak este kapcsoljuk be a fényfüzért, amikor már sötét van, hiszen nappal teljesen feleslegesen világít. Szuper alternatíva a gyertya, mely a legideálisabb esetben méhviaszból készül, hiszen a paraffin gyertyák rendkívül környezetkárosítók.

Környezettudatos csomagolás

Az ajándékok becsomagolása ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a karácsonyfa, így szuper hír, hogy ezt is meg lehet oldani környezetkímélő módon. Bátran használjunk újrahasznosított csomagolópapírt vagy sima újságpapírt, de akár a megmaradt tapétát is segítségül hívhatjuk erre a célra. A már megvásárolt papírokat természetesen ne dobjuk a szemétbe, nyugodtan használjuk fel, arra viszont figyeljünk, hogy úgy csomagoljuk ki az ajándékokat, hogy a következő alkalomkor ismét fel tudjuk használni a papírt.

Fenntartható ajándékozás

Az ajándéknak is lehet környezetkárosító hatása, így próbáljunk minél több olyan meglepetést választani, mely helyben készült, így nem utazta körbe a fél világot. A saját kezűleg készített ajándékok szintén sok örömet tudnak okozni, de ajándékozhatunk élményt is, amiből garantáltan nincs másik a fa alatt.

Forrás: Activebeauty