Így szárítsd bent a ruhát, ha nincs szárítógéped
2019-11-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Soha nem értetted, hogy nagymamád miért a legnagyobb téli hidegben fagyalja a kimosott ruhákat odakint a szárítókötélen, ahelyett, hogy a meleg szobában szárította volna őket?

Most fény derült a titokra, a fagyasztás ugyanis az egyik legjobb szárítási módszer. Ez a trükk akkor is nagyon jól működik, ha az alagsorba beépített mosókonyha nem rendelkezik szárítógéppel.

Ha van a lakásban egy fagyasztórészes hűtőszekrényünk, akkor meg vagyunk élve. Legalábbis, a fagyasztó segítségével sokkal hamarabb meg tudjuk szárítani a ruháink.

 

Egyszerűen tegyük a nedves ruhát egy nejlonba, és tegyük be a fagyasztóba. Ezt a módszert fagyasztva szárításnak hívják. Amikor kivesszük a ruhát a fagyasztóból, látni fogjuk, hogy sokkal szárazabb, mint, amikor betettük.

A hideg levegő nagyon alacsony páratartalmú, és azért működik a trükk. A régi háziasszonyok igazán környezetbarátak voltak, bár nem tudatosan, de sokkal kevesebb energiát pazaroltak el, mint mi, akik mosó-, és szárítógépet, sőt még vasalót is használunk ahhoz, hogy szépen fel tudjunk öltözni.

A fagyasztás során a nedvesség szublimálódik, vagyis a vízből gáz halmazállapot lesz, és nem pedig víz. Miután kivettük a fagyasztóból a ruhát, már csak gyorsan ki kell vasalni. Nagyon praktikus ez a trükk, mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Forrás: Blikk