Így lesz tökéletes a zsenge csöves kukorica
2019-07-20  /  Szerző:   /   Rúzs A piacokon és zöldségeseknél, de még a szuperekben és hiperekben is már kapható az édes és zsenge csöves kukorica, amit fagyasztott vagy konzerv formában egész évben élvezhetünk, viszont frissen egészen más, harsogóan friss, édes, mennyeien roppan a fog alatt, igazi nyári, gyerekkort és nyaralásokat idéző, igazi házias és otthonosságot teremtő csemege.

Filléres, egészséges, isteni finom, mindenki szereti és mindenkiben jóféle gyerekkori, nyaralós emlékeket idéz a csöves kukorica, ráadásul szezonális, így érdemes kihasználni, amíg kapható. Csak egy kis sóval megszórva is mennyei, egy pici vajjal megkenve még finomabb, a sütőben vagy serpenyőben átpirítva viszont világbajnok, ha jól készítjük.

gasztro

Fontos!

A kukoricát érdemes minél előbb megfőzni, hogy a benne lévő cukor ne változzon át keményítővé. A zsenge kukorica édes, de pár nap után lisztessé válik a keményítősödés következtében, ami természetes folyamat, csak a gyors felhasználással előzhetjük meg!

Sokféle trükk és metódus látott már napvilágot, de az a biztos siker, ha hideg vízben tesszük fel főni a csöveket - akár egészben, akár kettétörve - annyi vízben, amennyi ellepi -, majd forrástól számítva 10 percet főzzük minden nélkül fedő alatt, majd hagyjuk melegre, fogyaszthatóra hűlni. Sót ne tegyünk a vízbe, mert megkeményíti a kukoricaszemeket!

gasztro

Jót tesz a kukoricának, ha a zsengébb leveleket is mellé tesszük főzéskor, így még finomabb az íze, a főzővizet pedig felhasználhatjuk levesalapként vagy akár egy rizottóhoz, alaplének.

A vízből kivéve, ízlés szerint sózva tökéletes magában is a főtt kukorica, de még finomabb, ha kevés olvasztott vajon egy serpenyőben átpirítjuk, kis citromlé vagy reszelt parmezán, petrezselyem sem árt neki, de magában is mennyei.

Ha marad belőle, azt is könnyedén felhasználhatjuk a csőről levágva a szemeket - salátába, raguba -, de amúgy a főtt kukorica hidegen is finom, de süthetünk vele kukoricás lepénykéket is.

gasztro

Forrás: Cookta