Így lehet csodaszép orchideád virágzás után is
2020-10-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az orchidea szinte minden ház ablakában megtalálható, már-már státusszimbólumnak számít. Ahhoz, hogy mindig szépek legyenek az orchideáink, gondoskodjunk róluk megfelelően. Mivel az orchidea a trópusokon őshonos, mifelénk csak akkor fogja otthonosan érezni magát, ha biztosítjuk számára a kellő körülményeket.

Mit tehetünk akkor, ha az orchideáink elvirágoztak, és a száradás jeleit látjuk rajtuk. Figyeljük meg jól a növényt, ha a száron található csomópontoknál sárgulást tapasztalunk, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy virágozni fog.

A virágzás esélyeit növelhetjük, ha a csomópont fölött 1,5-2 cm magasságban egy kis bevágást ejtünk. Így lehetőséget adunk arra, hogy újra virágozni kezdjen. A bevágást kezeljük le faszénnel.

Olyan eset is előfordulhat, amikor az orchidea szárán nincs egyetlen rügy sem. Ilyenkor jobb, ha semmilyen módon nem avatkozunk be. Nem kötelező levágni az elsárgult részeket, de ezzel a művelettel növeljük a növény vitalitását.

A legcélszerűbb, hogy ha rügyek vannak a száron, akkor a harmadik rügy fölött vágjuk vissza. Így a növény nem szenved túl nagy károsodást, és elegendő energiája marad arra, hogy felkészüljön a virágzásra.

 

A virágok túl korai elszáradása

Figyeljük meg ilyenkor alaposabban! Ha a gyökerei ezüstös színűek lesznek, akkor azt jelenti, hogy a növény pihenési időszakba van. Amikor növekedési időszakban van, akkor zöldes inkább. Ha penészfoltokat észlelünk rajta, akkor az orchideát sürgősen át kell ültetni egy másik edénybe, friss földbe. A legmegfelelőbb időszak az átültetésre közvetlenül a virágzás után van.

5 fontos szabály az átültetéshez:

1. Óvatosan emeljük ki a növényt a régi földből. Lehetséges, hogy előtte jól meg kell öntözzük, hogy ne szakadjon bele, ha túl száraz a föld.

2. Mossuk le a növényt. Ha penészes gyökereket találunk, azokat maradéktalanul távolítsuk el.

3. A levágások sebeit kezeljük le faszénnel.

4. Helyezzük az új ültető közegbe a növényt, annyira mélyítsük bele, mint ahogy az előző edényben volt.

5. Nem kell agyonöntözni. Egy kevés meleg vízzel öntözzük meg, majd 1-2 hétre tegyük sötétebb helyre a növényt. Így az orchidea sokkal jobban fog alkalmazkodni az új helyéhez.

Forrás: Blikk